Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

 

Επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία όλων των φορέων

 

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του  Δήμου Κομοτηνής με αντικείμενο τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών τη χρονική περίοδο 2020- 2021. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος στελέχη του Δήμου Κομοτηνής και των αρμόδιων υπηρεσιών του, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ροδόπης και Κομοτηνής, της Αστυνομίας και της Τροχαίας Κομοτηνής, της ΧΧΙ ΤΘΤ, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι πυρκαγιές στο δάσος της Νυμφαίας αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά χάρη στον άριστο συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, φορέων και εθελοντών, και συμφωνήθηκε ν’ ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος απέναντι στα χειμερινά έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Αρχικά, ο Δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε πως από την πλευρά του Δήμου Κομοτηνής θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του Δήμου,  καθώς ξεκινάει μια περίοδος με ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, ευχαρίστησε τα στελέχη και τις υπηρεσίες του Δήμου και όλους τους φορείς που επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας το περασμένο καλοκαίρι.


 Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από τις 13 Οκτωβρίου

 

Ο Δήμος Κομοτηνής ενημερώνει τους δημότες ότι σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ αναμένεται ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ που θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου η κακοκαιρία θα είναι το χαρακτηριστικό που θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν στα βορειοδυτικά. Το Σάββατο,  ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη Βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

3. Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ:

·         Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια μέσα και έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

·         Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

·         Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζοί ή με αυτοκίνητο.

·         Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

·         Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

·         Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές, μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

·         Διατηρείστε ζεστό το σπίτι και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε, μην αφήνετε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να βγουν έξω ασυνόδευτοι.

·         Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια όταν είναι απαραίτητο να βγείτε.

·         Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές, αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο.

·         Αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

·          Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

·         Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

·         Αποφεύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

·         Μεταβάλλετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

·         Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής www.komotini.grείτε της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ http://cp.pamth.gov.gr/civil/. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται από τα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ο Θέμης Τζενετίδης, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα  Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κομοτηνής, προχώρησε στον απολογισμό της προηγούμενης χειμερινής περιόδου που χαρακτηρίστηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττοντας ειδικά τους οικισμούς Μαυρομμάτι και Καρυδιά που κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Έκανε λόγο για άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του Δήμου προκειμένου οι οικογένειες που επλήγησαν να έχουν την απαραίτητη στήριξη στην καθημερινότητά τους αλλά και στην αποκατάσταση των ζημιών, προσθέτοντας ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση - αποκατάσταση των περισσότερων υποδομών στις περιοχές που είχαν τα σοβαρότερα προβλήματα. Σημείωσε ότι ο Δήμαρχος έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΕΥΑΚ, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών) να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με προσωπικό και μηχανήματα σύμφωνα με τις ενέργειες που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ο κ. Τζενετίδης περιέγραψε αναλυτικά την προετοιμασία που έγινε από την κάθε Υπηρεσία και μετέφερε ότι ο Δήμος διαθέτει επιπλέον δύο νέα οχήματα 4Χ4 που μπορούν να πραγματοποιούν αντλήσεις και χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο Δήμος Ευτυχιάκος, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, εξήγησε ότι η σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου γίνεται για την περίοδο 2021-2021 αλλά και ενόψει των καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια διάβασε την εισήγηση της Προϊσταμένης στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης Κρυσταλλίας Γεωργιάδου η οποία αναφέρθηκε αρχικά στην κλιματική κρίση τονίζοντας πως «η δύναμη της φύσης ξεπερνάει τις προβλέψεις μας κυρίως λόγω των ανεξέλεγκτων αυθαίρετων παρεμβάσεων σε κοίτες ποταμών, σε δάση, σε περιοχές ασταθών γεωλογικών εδαφών κ.α.»

ΑΡΙΘΜΟΣ 112

Στη συνέχεια της εισήγησής της η κ. Γεωργιάδου περιέγραφε όλες τις απαραίτητες δράσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και ανακοίνωσε ότι η Διεύθυνσή τους οργανώνει έξι κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, με θέμα τις παραποτάμιες πλημμύρες των τριών μεγάλων ποταμών που διατρέχουν τις δύο χώρες. Η κ. Γεωργιάδου έδωσε έμφαση στην  εξοικείωση των πολιτών και τη σωστή χρήση του αριθμού Πολιτικής Προστασίας 112 για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στη συζήτηση τονίστηκε, κυρίως από τους φορείς που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή (Πυροσβεστική, Αστυνομία) η ανάγκη συμμόρφωσης των πολιτών σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων με την απαγόρευση κυκλοφορίας στις ιρλανδικές διαβάσεις. Διαπιστώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι συχνά αγνοούν την ειδική σήμανση και διέρχονται από ιρλανδικές διαβάσεις θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!