ΔΗΛΩΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥΔΗΛΩΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΕΡΓΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

ü  « Χαιρετίζω την απόφαση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για το έργο με χρονικό ορίζοντα δεκατριών μηνών» 

ü  Παραμένει αναγκαία όσο ποτέ η αναβάθμιση των υποδομών στο Τελωνείο των Κήπων  

Χαιρετίζω την απόφαση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για την προκήρυξη διεθνούς Διαγωνισμού σύμφωνα με το άρθρο 27 και λοιπές διατάξεις του Ν 4412/2016 με αντικείμενο την «Εκπόνηση οριστικής μελέτης της 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήποι – Ύψαλα – (τμήμα R15.02)» συνολικού προϋπολογισμού 2.239.829,00 € (πλέον ΦΠΑ) – στον οποίο περιλαμβάνονται 15% απρόβλεπτα – με χρονική διάρκεια της σύμβασης δεκατρείς (13) μήνες.

Υπήρξα από τους πρώτους βουλευτές που κίνησα το ζήτημα της καθυστέρησης  δημοπράτησης του έργου που προγραμματιζόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2020, και ενδιαφέρθηκα εμπράκτως καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, σχεδόν ευθύς με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις 29 Οκτωβρίου 2019.

Με εκείνη την ερώτηση μου, είχα ζητήσει, πέρα από την δημοπράτηση της δεύτερης γέφυρας στους Κήπους, και την αναβάθμιση των υφιστάμενες πεπαλαιωμένων υποδομών του ελληνικού τελωνείου των Κήπων, προκειμένου αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί άνετα και με ασφάλεια τις σύγχρονες ανάγκες διέλευσης εκατομμύριων πολιτών κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο σημείο.

Ο κ. Καραμανλής με την απάντησή του στην Βουλή είχε δεσμευτείότι σε κάθε περίπτωση η δημοπράτηση του έργου εξαιτίας και της καθυστέρησης των Περιβαλλοντικών Όρων θα πήγαινε για το 2021. Είχε τονίσει επίσης ότι «γίνεται μία επισκόπηση μιας παλαιότερης μελέτης που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έτσι ώστε να απαιτήσουμε το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος, αλλά και το κόστος των απαλλοτριώσεων για το νέο Τελωνείο των Κήπων». 

Σήμερα, επαναλαμβάνοντας την δήλωση μου του 2019, «θέλω να πιστεύω ότι η νέα γέφυρα των Κήπων μπορεί να αποδειχθεί ως ένα κομβικό και συμβολικό, συνάμα, αναπτυξιακό έργο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμβάλλοντας αποφασιστικά και με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των υποδομών της στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του τουρισμού, της οικονομίας και των εμπορικών ανταλλαγών της χώρας».      

Επίκαιρη Ερώτηση

 

 

Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα : Κατασκευή δεύτερης γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήποι –Ύψαλα των ελληνο-τουρικών συνόρων

 

Η κατασκευή δεύτερης, νέας και σύγχρονης γέφυρας στην συνοριακή διάβαση Κήποι- Ύψαλα της ελληνοτουρκικής μεθορίου είναιένα έργο που συμφωνήθηκε από το 2004, επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2007, από το Τουρκικό Κοινοβούλιο το 2012, ενώ το 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου στην Ανδριανούπολη, προκειμένου να εγκριθούν τα τοπογραφικά και να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας.

Στις 4/4/2014 υπεγράφη διακρατικό πρωτόκολλο για την χωροθέτηση και την οριογραμμή επί της 2ης διασυνοριακής οδικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην συνέχεια έγινε σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας της μικτής ομάδας εργασίας (ΜΟΕ) με την τουρκική αντιπροσωπεία της ΜΟΕ.

Η στρατηγική θέση του Σημείου Εισόδου-Εξόδου των Κήπων, πύλης εισόδου εμπορευμάτων από τρίτες χώρες στην Ε.Ε, καθιστά επιτακτική την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου κατασκευής της νέας γέφυρας, η οποία θα αποτελέσει δελεαστικό σημείο διέλευσης ανθρώπων κι εμπορευμάτων ενώ θα συμβάλει αποφασιστικά στην πολιτική, οικονομική και τουριστική αναβάθμιση του Έβρου αλλά και ολόκληρης της Θράκης ως του πρώτου σημείου εισόδου στην Ε.Ε. από την Ανατολή ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει τις οικονομικές ανταλλαγές Ελλάδας και Τουρκίας. 

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Α) Πότε θα υλοποιηθούν εντέλει τα σχέδια για την κατασκευή της νέας γέφυρας στην συνοριακή δίοδο Κήποι – Ύψαλα των ελληνο-τουρικών συνόρωνέτσι ώστε η δημοπράτηση για την κατασκευή να μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2020;

Β) Σκοπεύετε παράλληλα να αναβαθμίσετε τις υφιστάμενες πεπαλαιωμένες  υποδομές του ελληνικού τελωνείου των Κήπων προκειμένου αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί άνετα και με ασφάλεια τις σύγχρονες ανάγκες διέλευσης εκατομμύριων πολιτών κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο σημείο;

 

Ο επερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!