ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΒΡΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 Καταδρομείς περιπολούν  τον Βόρειο Έβρο και τον ορεινό όγκο

Θωρακίζεται ο Έβρος με κάθε τρόπο, με υποδομές, εκσυγχρονισμένο υλικό και έμψυχο δυναμικό με τις προσλήψεις 200 νέων συνοριοφυλάκων. "Τα σύνορα πρέπει να είναι πάντα ασφαλή και απαραβίαστα" τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς που έκανε και αναφορά στα γεγονότα που σημειώθηκαν στις Καστανιές του Έβρου, ενώ έκανε ειδική μνεία για όσα έγιναν στις υποδομές, στο έμψυχο δυναμικό και το νέο υλικό που προμηθεύτηκαν ώστε να θωρακίσουν τον Έβρο.

 

«Πριν 17 περίπου μήνες ο Έβρος απέδειξε ότι μπόρεσε και κράτησε όρθια» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς που εξήγησε ότι «Εκείνη την περίοδο όλη η Ελλάδα ήταν Έβρος και ο Έβρος ήταν όλη η Ελλάδα, ήταν μία Επίθεση που έγινε χωρίς όπλα, ένας υβριδικός πόλεμος, τον οποίο κερδίσαμε γιατί απλούστατα υπήρχε μία μάχη απέναντι στην αδικία, όλα όσα προηγήθηκαν ελάχιστες ώρες πριν οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες στα σύνορά μας, σε ένα πλάτος πάνω από 180 χιλιόμετρα, η μάχη δόθηκε όχι μόνο στις Καστανιές αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα του Νομού όπως του Πετάλου και στο Δέλτα».

«Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία Προσπάθησε με fake news να εκμεταλλευτεί την κατάσταση να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις, αλλά η ελληνική πολιτεία, τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τους κατοίκους αντέδρασαν σαν ένα σώμα και μία ψυχή» ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς και συνέχισε «Και βέβαια με την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να έρθουν εδώ επάνω στον Έβρο στις Καστανιές ξένοι ηγέτες και να δούνε ιδίοις όμμασιν ποια είναι η εικόνα, όλο αυτό ενισχύσε την προσπάθειά της χώρας, είχαμε και μία έντονη παρουσία του frontex και βέβαια σε κάθε επίπεδο φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν υποχωρε,ί για μας είναι σε κάθε περίπτωση θέση αμετακίνητη και είναι η θέση του δικαίου των συνόρων, ότι τα σύνορά μας πρέπει να είναι πάντα ασφαλή και απαραβίαστα». «Συγχρόνως λόγω της έντασης εκείνης της κρίσης δημιουργήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού ένας φράχτης 25 περίπου χιλιομέτρων που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες στο νότιο τμήμα, εννοώ υπάρχει φράχτης ο οποίος αντιμετώπισε τις επελάσεις των μετακινούμενων  μεταναστών και τα έκτροπα εκείνης της περιόδου, ενισχύθηκε εκείνος ο φράχτης με 10-11 περίπου χιλιόμετρα μεταξύ Καστανιών και Βύσσας. Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική» υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

«Συγχρόνως ο στρατός τοποθέτησε σε πάρα πολλά σημεία που σε κοσετίνες, τεχνητά εμπόδια που επί της ουσίας περιορίζουν κατά πολύ την προσπάθεια διέλευσης στη Χώρα, σε σένα μήκος περίπου 25 χιλιομέτρων βρίσκονται αυτά τα τεχνητά εμπόδια που έχει τοποθετήσει ο στρατός, ενώ συγχρόνως υπάρχουν και 11 πυλώνες οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία που διαθέτουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας και εντοπίζουν και κάποια ύποπτη κίνηση σε αρκετά χιλιόμετρα , ακόμη και μέσα και στο τουρκικό έδαφος, αλλά και στο ελληνικό εφόσον κάποιος με κάποιον τρόπο προσπαθεί να περάσει τα σύνορά μας. Υπάρχουν drones δηλαδή μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία περιπολούν την περιοχή υπάρχουν και περιπολίες που γίνονται με ελικόπτερο στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του Έβρου. Είναι μέσα όπως αντιλαμβάνεστε που επί της ουσίας δεν είχαν εφαρμοστεί τότε πριν από τη μεγάλη επίθεση και σήμερα έχουμε ένα πλέγμα επιτήρησης των συνόρων διαφορετικό. Πρέπει να προσθέσουμε σε αυτό και την παρουσία του Zeppelin του αερόστατου του frontex πού βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, άρχισε να λειτουργεί πριν λίγους μήνες και επί της ουσίας επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα σε ένα βάθος 20 περίπου χιλιομέτρων αλλά έχει τη δυνατότητα να κάνει επιτήρηση και στο χερσαίο σκέλος είναι ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο που βοηθάει στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα αν προσπαθήσει κάποιος να εισέλθει στη Χώρα ή αν γίνει μία προσπάθεια παραβίασης των συνόρων» σημείωσε ο κ. Πετροβίτς που τόνισε ότι «Αυτά είναι τα τεχνικά μέσα που έχουμε από εδάφους και αέρος, υπήρξαν και μέσα που παρασχέθηκαν στον στρατό και την αστυνομία, σύγχρονα μέσα, θερμικές κάμερες και οχήματα, ανήκει και αυτό στο τεχνικό σκέλος. Υπάρχει όμως και η φυσική Παρουσία που προσδιορίζεται μέσα από μικτά περίπολα στρατού, αστυνομίας και frontex, έχουμε πολλά μικτά περίπολα, έχουν προσληφθεί ήδη 400 συνοριοφύλακες, ενώ όπως είπε προχθές ο κ.Χρυσοχοΐδης στη σύσκεψη που έγινε θα βρίσκονται μέσα στον Νοέμβρη άλλοι 200 μέσα στις σχολές που προορίζονται για το  Έβρο. Βέβαια θα γίνουν προσλήψεις και 100 για τη Ροδόπη 100 για την Καβάλα και τις Σέρρες και βλέπετε ότι δημιουργείτε ένα πιο σημαντικό αποτρεπτικό μέσο με παρουσία εκπαιδευμένων αστυνομικών».

«Η συνοριοφυλακή είναι ένα πάρα πολύ δυναμικό στοιχείο» επισήμανε ο κ. Πέτροβιτς που εξήγησε  «γιατί απαιτείται η παρουσία του, γιατί ο άνθρωπος έχει διάκριση, μπορεί να διακρίνει και να κρίνει εκείνη τη στιγμή, η κάμερα είναι ένα ψυχρό μέσο, όπως και το καθετί ηλεκτρονικό, εντοπίζει μεν αλλά η ανθρώπινη παρουσία σε απόμακρα και δύσβατα σημεία είναι αναντικατάστατη. Για αυτό και εμείς επιμέναμε ότι πρέπει να προσληφθούν στην αστυνομία και στην συνοριοφυλακή παιδιά από την περιοχή για να μείνουν εδώ και οι νέοι, να δημιουργήσουν εδώ τις οικογένειες τους και να είναι αμετακίνητοι και παράλληλα να βοηθούν και στην φύλαξη των συνόρων αλλά και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού σε μία περιοχή που φθίνει πληθυσμιακά όπως είναι η Θράκη και γενικότερα η ενδοχώρα του Έβρου. Το ανθρώπινο δυναμικό έχει ενισχυθεί κατά πολύ αλλά αυτό που ζητήσαμε, σε κάποια άλλα σημεία που δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης και δεν μελετήθηκε η τοποθέτηση του να εξετάσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πως μπορούμε να καλύψουμε και αυτά τα σημεία με νέα τμήματα κατασκευής φράχτη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να είμαστε ακόμα καλύτερα εφοδιασμένοι σε περίπτωση νέου κύματος μεταναστών από το Αφγανιστάν, γιατί αυτή είναι η νέα πλέον πρόκληση και όπως ξέρετε οι μεταναστευτικές ροές ανά τους αιώνες υπήρχαν ,το ερώτημα είναι πώς μπορούμε εμείς να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί διασφαλίζοντας τα σύνορά μας».

Ερωτηθείς ο κ Πέτροβιτς για την προσπάθεια των μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα μας από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα σημείωσε ότι «παρατηρήθηκε προσπάθεια να εισέλθουν από εκεί μικρές ομάδες, αυτό το κενό αντιμετωπίστηκε το τελευταίο διάστημα με ομάδες των καταδρομέων, δηλαδή ομάδες ειδικών δυνάμεων ήρθα εδώ στον Έβρο και έχουν διασπαρεί σε διάφορα σημεία κυρίως στο βόρειο τμήμα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στον ορεινό όγκο που είχαμε και κάποια περιστατικά με μετανάστες οι οποίοι δεν είχαν και την καλύτερη συμπεριφορά».

ΚΙΝΕΖΟΥ ΜΑΡΙΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!