ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ

 
Με απόφασή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου βάζει τέλος στην κράτηση ποινικών κρατουμένων στα κρατητήρια. Προηγήθηκε σχετικό κοινό έγγραφο των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, με το οποίο οι αστυνομικοί τόνιζαν τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή την πρακτική και ζητούσαν οι ποινικοί κρατούμενοι να μεταφέρονται στα καταστήματα κράτησης ΚΟΙΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΞΑΝΘΗ-ΚΑΒΑΛΑ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ Κατόπιν του κοινού εγγράφου των Ενώσεων μας, αλλά και της καίριας παρέμβασης της Ομοσπονδίας με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο της, χαιρετίζουμε τα άμεσα αντανακλαστικά της φυσικής και πολιτικής μας ηγεσίας, και συγκεκριμένα του κυρίου Υφυπουργού κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο οποίος προσωπικά χειρίστηκε το θέμα. Επιτέλους μια νοσηρή κατάσταση έλαβε τέλος και η ομαλότητα στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας επανήλθε, όπως θα έπρεπε να είναι, χωρίς να φθάνουμε σε αυτό το επίπεδο, ώστε να τηρηθούν τα αυτονόητα. Οι Ενώσεις μας θα είναι εδώ για να καυτηριάζουν και να αναδεικνύουν τα λάθη της ηγεσίας, πάντα κινούμενες προς το όφελος των συναδέλφων μας, υπηρετώντας πιστά το συνδικαλιστικό τους καθήκον, αλλά δεν θα διστάσουμε ποτέ να αναγνωρίσουμε και τις θετικές κινήσεις της ηγεσίας.

Προς:1)Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

        2)Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο ΤΣΙΑΡΑ

        3)Τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων

          κ. Νικόλαο ΧΑΡΔΑΛΙΑ

        4)Την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Σοφία ΝΙΚΟΛΑΟΥ

        5)Τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

 

Κοιν: 1)Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης

        2)Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

        3)Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας

 

Θέμα:  «Κράτηση ποινικών κρατουμένων στα Αστυνομικά Τμήματα»

 

Κύριοι Υπουργοί,

κα Γενική Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ,

 

Οι ανωτέρω συνδικαλιστικές Ενώσεις καταγγέλουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης επικίνδυνων ποινικών κρατουμένων στα Αστυνομικά Τμήματα, λόγω άρνησης παραλαβής αυτών από το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής με πρόσχημα την πανδημία covid19.

Η παρατεταμένη κράτηση σε χώρους που δεν συνάδουν και δεν προσφέρονται για αυτούς τους λόγους παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο ως προς την μεταγωγή τους ενώπιον των δικαστικών αρχών κλπ, επιφέρει πλείστα προβλήματα στο αστυνομικό προσωπικό αυτών των Διευθύνσεων, με την ανάληψη ενός έργου πέραν των αρμοδιοτήτων τους και κατά παράβαση των ισχυουσών διαταγών και του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

 

"Αλήθεια πόσο αντιφατικό φαντάζει αυτό το παράλογο μέτρο".

 

Αξιότιμοι θεσμικοί παράγοντες,

Παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στις δέουσες ενέργειες που πηγάζουν εκ' της θέσεως σας, ώστε, να εξευρεθεί πρόσφορη λύση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπου δεν αιτιολογείται η οιαδήποτε ολιγωρία, καθόσον οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί και υπαρκτοί και μάλιστα με τις ευλογίες του επίσημου Κράτους που ειλικρινά αφήνει άφωνο το συνδικαλιστικό μας κίνημα για την προχειρότητα των αποφάσεων.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος


ΠΡΟΣ:

 

1.      Πανελληνία Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2.      Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3.      Υπουργό Δικαιοσύνης κ. ΤΣΙΑΡΑ Κωνσταντίνο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

4.      Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ Νικόλαο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

5.      Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Υπ. Προστασίας του Πολίτη κα. Σοφία ΝΙΚΟΛΑΟΥ

(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

6.      Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 

1.      κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης

2.      κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κων Ροδόπης

3.      κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κων Ξάνθης

4.      κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κων Καβάλας

5.      Γ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. Υποστράτηγο κ. Πασχάλη ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ

6.      Διευθυντή Δ/νσης Αστυν. Καβάλας Ταξίαρχο κ. Ιωάννη ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

7.      Διευθυντή Δ/νσης Αστυν. Ξάνθης  Αστυν. Διευθυντή κ. Πασχάλη ΓΙΩΡΗ

8.      Διευθυντή Δ/νσης Αστυν. Ροδόπης Ταξίαρχο κ. Μιχαήλ ΣΕΒΔΥΝΙΔΗ

 

 

ΘΕΜΑ : «Λειτουργία κρατητηρίων Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας»

 

 

κ. Υπουργοί,

κα. Γενικέ,

κ. Αρχηγέ,

 

 

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης εναντίον της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2, στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας φυλάσσονται πολλοί ποινικοί κρατούμενοι, δικαιοδοσίας του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, καθώς η διοίκηση των φυλακών επικαλείται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν παραλαμβάνει κρατούμενους. Ωστόσο το πρωτόκολλο που έχει ορισθεί από την πολιτεία για τις δομές κράτησης της χώρας δεν αποκλείει την είσοδο νέων κρατουμένων, αλλά αυτό πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: α) αξιολόγηση για συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη Covid-19, β) λήψη φαρυγγικού δείγματος ανεξάρτητα της παρουσίας συμπτωμάτων, γ) τοποθέτηση του κρατούμενου σε προκαθορισμένο χώρο απομόνωσης κλπ. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής του καταστήματος κράτησης Κομοτηνής είναι να παραβιάζεται το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας, καθόσον παραμένει στα αστυνομικά κρατητήρια αριθμός κρατουμένων μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο και μάλιστα για εκτεταμένη παραμονή.

Την στιγμή που εμείς, ως ελεγκτικά όργανα, απαιτούμε από τους πολίτες την πιστή τήρηση των μέτρων, με διαταγές άλλων αρμόδιων οργάνων, υποχρεωνόμαστε να παραβαίνουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους χώρους βραχείας κράτησης (αστυνομικά κρατητήρια), εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων αστυνομικών, αλλά και των ατόμων που κρατούνται.

Επίσης η παραμονή ποινικών κρατουμένων, που δεν παραλαμβάνει το κατάστημα κράτησης Κομοτηνής, στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας, οδηγεί στην λήψη περαιτέρω μέτρων (απασχόληση αστυνομικού προσωπικού), προκειμένου οι κρατούμενοι να φυλαχθούν και μεταχθούν σε δικαστήρια εντός νομού και άλλων όμορων νομών, με ότι κινδύνους αυτή η ενέργεια ελλοχεύει.

Οι Ενώσεις μας, ως θεματοφύλακες των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών τους, με γνώμονα την προστασία της υγείας αστυνομικών φρουρών, κρατουμένων και επισκεπτών, είμαστε αναγκασμένες να προσφύγουμε εγγράφως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να ζητήσουμε την τήρηση των υγειονομικών μέτρων για τα αστυνομικά κρατητήρια των Διευθύνσεών μας.

Απαιτούμε την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς δεν είμαστε εργαζόμενοι τρίτης κατηγορίας και δεν είμαστε τα αποπαίδια του συστήματος, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας παρουσιάσουν έτσι.

Ζητούμε επομένως όπως εκδηλώσετε τις αναγκαίες ενέργειες και αναζητήσετε τάχιστα την επίλυση του τεθέντος ζητήματος ώστε να αισθανθούμε όλοι ότι ενδιαφέρεστε ουσιαστικά για τις συνθήκες εργασίας μας και προστασίας της υγείας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!