Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman

 


v  Η κυβέρνηση αθέτησε τις δεσμεύσεις για την επαναλειτουργία της Shelman στη Κομοτηνή.

v  Τα γυρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης. Δήλωσε δεν μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά τη βιομηχανία.

v  Άμεσος ο κίνδυνος με το νέο Πτωχευτικό Νόμο να πωληθεί η Shelman σε εξευτελιστική τιμή.

 

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδη.

Η συζήτηση  στη Βουλή έγινε μετά  τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο υπουργός για την επαναλειτουργία της Shelman, απαντώντας πριν από έναν χρόνο σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης.

Ο βουλευτής κος Χαρίτου απευθυνόμενος στον υπουργό του υπενθύμισε ότι «πριν ένα ακριβώς χρόνο είχα ζητήσει από τη Βουλή την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη Κομοτηνή. Δεν θα επαναλάβω τους λόγους. Ότι πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα έτοιμη να επαναλειτουργήσει και να αντέξει στο διεθνή ανταγωνισμό. Ότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο και κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Και βέβαια την τεράστια σημασία που έχει ειδικά για τη Θράκη μια τέτοια επένδυση. Θα πρόσθετα μόνο την δυναμική ανάπτυξης που έχει ο κλάδος του ξύλου διεθνώς και δυστυχώς η χώρα μας καλύπτει την εγχώρια ζήτηση κατά 80% με εισαγωγές προϊόντων του ξύλου!

Θα σας θυμίσω όμως κε υπουργέ ότι πριν από έναν ακριβώς χρόνο, αφού αναγνωρίσατε ότι υπάρχει βιώσιμο σχέδιο,  ότι υπάρχει πράγματι κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, μου απαντήσατε λέγοντας «είναι θέμα ολίγων μόνο ημερών να ελεγχθούν τα proof of funds, τα χρήματα δηλαδή που έχουν κατατεθεί και βέβαια να προχωρήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα στην χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου». Αυτά ήταν τα λόγια σας.

Με προτρέψατε, μάλιστα, να επανέλθω στη Βουλή σε 15 μέρες για να διαπιστώσω του λόγου σας το αληθές. Έρχομαι, λοιπόν, σήμερα έναν χρόνο μετά και ξέρετε γιατί; Γιατί όλα όσα είχατε δεσμευθεί εδώ στη Βουλή, δυστυχώς, διαψεύστηκαν.

Διαψεύστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε στους φορείς της περιοχής για την επαναλειτουργία της Shelman, λέγοντας μάλιστα ότι το θέμα το παρακολουθεί στενά το γραφείο του!

Θέλω ειλικρινά να σας ρωτήσω και νομίζω δικαιούνται μια καθαρή απάντηση και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία.

Πιστεύετε ότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο;

Εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι υπάρχει αξιόπιστο, κατατεθειμένο, επενδυτικό ενδιαφέρον ή δεν υπάρχει;   

Αλλιώς πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί έναν χρόνο τώρα δεν υπήρξε χρηματοδότηση για να προχωρήσει το σχέδιο επαναλειτουργίας της Shelman. 

Αν δεν υπάρχουν τίποτα από όλα αυτά πέστε μας, τι ενέργειες κάνατε για να σωθεί η βιομηχανία;

Αλλιώς όπως αφήνετε να σέρνετε το θέμα, απαξιώνεται μια σύγχρονη μονάδα και την οδηγείτε να πωληθεί ως σκραπ και το βασικότερο αποστερείτε από τη Θράκη μια επένδυση που τόσο πολύ έχει ανάγκη».

Με την απάντησή του ο υπουργός κος Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αθέτησε πλήρως τις υποσχέσεις που είχε αναλάβει για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman, αλλά και τις δεσμεύσεις του ίδιου  του πρωθυπουργού ενώπιον των φορέων της περιοχής. 

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να στηρίξει οικονομικά, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας και παρέπεμψε αόριστα  στο ενδεχόμενο χρηματοδότηση της μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης! 

Ενώ ο υπουργός προκειμένου να καλύψει την στροφή αυτή της κυβέρνησης  κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο των υπουργών  να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να απαντούν, όπως οφείλουν, στα ερωτήματα για τα αποτελέσματα των  πολιτικών  της σημερινής κυβέρνησης.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης είπε με έμφαση «πριν έναν χρόνο σε αυτήν την αίθουσα, μόνο καλά λόγια είχατε να πείτε, τότε που είχατε ανοίξει παράθυρο ελπίδας για τη βιομηχανία. Σήμερα παρουσιάζεται μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Σας άκουσα προσεκτικά, δεν απαντήσατε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που σας έθεσα. Αν υπάρχει κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και αν θα στηρίξετε οικονομικά την επαναλειτουργία της Shelman. Αντίθετα με όσα είπατε εσείς κάνετε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψετε την στροφή στην πολιτική σας και την αθέτηση των υποσχέσεων που δώσατε για την επαναλειτουργία της Shelman.

Δε μπορείτε να συνεχίσετε να κλωτσάτε διαρκώς το τενεκεδάκι προς τα πίσω και να παραπέμπετε αόριστα στην χρηματοδότηση αυτή τη φορά από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Αν είχατε σχέδιο και βιομηχανική πολιτική για τον κλάδο του ξύλου, θα αξιοποιούσατε τη Shelman, για να δημιουργηθεί μία εθνική βιομηχανική μονάδα, αξιόπιστη και δυναμική που θα μπορούσε να σταθεί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και να διεμβολίσει νέες αγορές. Όμως, δυστυχώς, δεν έχετε τέτοια πολιτική».

«Οδηγείτε στην απαξίωση της βιομηχανίας», τόνισε ο βουλευτής, ενώ έθεσε το θέμα της απειλής για την βιομηχανία από το νέο Πτωχευτικό Νόμο με τον κίνδυνο να πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή και να χαθούν όλες οι δεσμεύσεις για τη βιώσιμη επαναλειτουργία της βιομηχανίας.

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του σημειώνοντας «κε. υπουργέ διαψεύδετε τις προσδοκίες των εργαζομένων της Shelman, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Ειδικά στη Θράκη έχουμε ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας για να μείνει ο κόσμος στην περιοχή. Διαψεύδεστε εσείς σήμερα στη Βουλή και διαψεύδεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε στους φορείς της περιοχής. Σας ζητώ να επανεξετάσετε συνολικά τη στάση σας απέναντι στη βιομηχανία και να μην ενταχθεί στο νέο Πτωχευτικό Νόμο ως παλιά πτώχευση η Shelman».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!