Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης Αμέτ Μετέ - Αντιδράσεις τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. Τριετή αναστολή επέβαλε το Γ´Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης - Ο Αμέτ Μετέ κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια»

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ´Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης Αμέτ Μετέ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια».

Η υπόθεση αφορούσε ομιλία του, το Μάιο του 2016, σε ανοικτό συνέδριο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, στην Κομοτηνή, όπου παρομοίασε τον τότε πρόεδρο του Κόμματος Μουσταφά Νταβούς, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

«Μακάρι να γίνει ο Ντενκτάς της Θράκης» είπε ο Αμέτ Μετέ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απευθυνόμενος προς τους συνέδρους.

«Επειδή η επίδικη δημόσια φράση του κατηγορουμένου»,  όπως αναφέρεται στο ίδιο κατηγορητήριο, «ελέχθη σε ανοικτό ακροατήριο Ελλήνων πολιτών, ή δε εκδήλωση του συνεδρίου κατέστη δημοσίως γνωστή και το περιεχόμενο των ομιλιών προσβάσιμο στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών μέσω του διαδικτύου, η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε αμοιβαία διχόνοια στην τοπική κοινωνία των Ελλήνων πολιτών της Θράκης και διατάραξε την κοινή ειρήνη».

Ο ίδιος δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Κατά της παραπάνω απόφασης ο συνήγορός του άσκησε έφεση.

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις η Άγκυρα επικαλούμενη ξανά την παρουσία «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την ποινή φυλάκισης 15 μηνών που επιβλήθηκε στον ψευδομουφτή της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ με αναστολή τριών ετών, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά τη μειονότητα «τουρκική».

«Αυτή η απόφαση είναι μια άλλη εκδήλωση της πίεσης δια της νομικής οδού και του πολιτικού εκφοβισμού της Ελλάδας προς τους Μουφτήδες, οι οποίοι εκλέγονται με τη βούληση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Η Ελλάδα, η οποία έχει καταδικαστεί πολλές φορές στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις ενέργειες της κατά των Μουφτήδων, στοχεύει να τους εμποδίσει στην ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών και κοινοτικών καθηκόντων τους, εκκινώντας νομικές διαδικασίες εναντίον τους με βάση αβάσιμες κατηγορίες.

Ελπίζουμε αυτή η άδικη απόφαση να διορθωθεί στα επόμενα στάδια της δικαστικής διαδικασίας. Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να τερματίσει τις καταπιεστικές πρακτικές της που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας και των εκλεγμένων Μουφτήδων.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, τα οποία είναι εγγυημένα από διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!