ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν.Ε.Ροδόπης για Voucher για βρεφονηπιακούς σταθμους ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠμεΑ

 

Ερώτηση κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ µε επικεφαλής την Αν.Τοµεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου και τους Τοµεάρχες Εργασίας & Κοινων. Υποθέσεων Μ.Ξενογιαννακοπούλου Μ.Ξενογιαννακοπούλου Ξενογιαννακοπούλου, Οικονοµίας Αλ.Χαρίτση Χαρίτση Χαρίτση και Εσωτερικών Κ.Ζαχαριάδη Ζαχαριάδη Ζαχαριάδη, διότι µε σκόπιµες κωλυσιεργίες στα voucher για Βρεφονηπιακού voucher για Βρεφονηπιακούς σταθµούς, Κ∆ΑΠ και Κ∆ΑΠµ ς σταθµούς, Κ∆ΑΠ και Κ∆ΑΠµεΑ, η κυβέρνηση και φέτος καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες γονείς στην αβεβαιότητα και δεκάδες ιδιωτικούς και δηµόσιους φορείς σε αδυναµία να συµµετέχουν στο πρόγραµµα. 

Από το Υπ.Εργασίας ανακοινώθηκε ότι φέτος οι αιτήσεις για τα vouchers προς την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου και θα δοθούν 15.000 voucher παραπάνω. Στην πραγµατικότητα το νούµερο αυτό δεν είναι παρά η συγχώνευση των δύο περσινών διακριτών προγραµµάτων πέρυσι για µητέρες του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα. 

Η υποβολή αιτήσεων τον Ιούλιο, κατ’ αντιγραφή της περυσινής τακτικής, σηµαίνει ότι τα αποτελέσµατα θα βγουν και φέτος αρχές Σεπτεµβρίου, κάτι που πέρυσι δηµιούργησε τεράστια προβλήµατα στην υλοποίηση των voucher και µειωµένη συµµετοχή των δηµοσίων υπαλλήλων Επί ΣΥΡΙΖΑ παγίως η διαδικασία των αιτήσεων γινόταν πάντοτε το αργότερο αρχές Ιουνίου ώστε και οι τοποθετήσεις να ολοκληρωθούν πριν τις διακοπές . 

Ειδικά για τα Κ∆ΑΠ και Κ∆ΑΠµεΑ δεν έχουν καν εκδοθεί οι ΚΥΑ για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας σε εφαρµογή του Ν.4756/20, οπότε δεκάδες ενδιαφερόµενοι φορείς, δηµοτικοί και ιδιωτικοί, πιθανότατα δεν θα µπορούν να υποβάλουν συµµετοχή στο φετινό πρόγραµµα. Σε όλους, παιδιά, γονείς, και φορείς που λειτουργούν βρεφονηπιακούς σταθµούς, Κ∆ΑΠ και Κ∆ΑΠµεΑ. αυτή η κωλυσιεργία προκαλεί σοβαρή βλάβη. 

Οι γονείς δεν ξέρουν αν θα µπορέσουν να στείλουν δωρεάν τα παιδιά τους στις δοµές ενώ οι ιδιοκτήτες (ιδιώτες ή δήµοι) δεν µπορούν να ορίσουν τον τρόπο λειτουργίας και το προσωπικό τους. Ακόµη σοβαρότερο πρόβληµα δηµιουργείται για τα ανάπηρα παιδιά που η ένταξή τους σε Κ∆ΑΠµεΑ είναι ζήτηµα ζωής και κοινωνικής ένταξης, γι'αυτό και παρέµειναν ανοικτά στη διάρκεια της πανδηµίας. Αντίθετα τα Κ∆ΑΠ παραµένουν και σήµερα κλειστά, παρά το ότι τα σχολεία, όπου φοιτούν οι ίδια ηλικίες παιδιών, έχουν ανοίξει µε αρνητικά rapid tests. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους τρεις υπουργούς: 

α) Ποιους σκοπούς εξυπηρετούν οι καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράµµατος των vouchers για βρεφονηπιακούς σταθµούς, Κ∆ΑΠ και Κ∆ΑΠµεΑ για το 2021-22 

β) αν θα επιταχύνουν την έκδοση της ΚΥΑ για τα φετινά vouchers, ώστε να βγουν τα αποτελέσµατα πριν από τις διακοπές του Αυγούστου και να µπορέσουν οι γονείς να τοποθετήσουν έγκαιρα τα παιδιά τους στις δοµές, 

γ) αν θα επιταχύνουν της έκδοση των δύο ΚΥΑ εφαρµογής του Ν. 4756/20 για τα Κ∆ΑΠ και Κ∆ΑΠµεΑ για µπορέσουν ισότιµα όλες οι δοµές να συµµετάσχουν στο φετινό πρόγραµµα και να γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά και 

δ) πότε θα επαναλειτουργήσουν τα Κ∆ΑΠ αφού απευθύνονται σε παιδιά του δηµοτικού τα οποία πηγαίνουν πλέον κανονικά σχολείο µετά από αρνητικό rapid test. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!