Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων παραβρέθηκαν οι θεσμικοί φορείς της περιοχής στην επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση εκφωνήθηκε ομιλία από το Ραφαήλ Ιακωβίδη, μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους θεσμικούς φορείς.

«Η επέτειος αυτή αποτελεί για ολόκληρο τον ελληνισμό ημέρα πένθους και μνήμης για όσους χάθηκαν, τιμάμε σήμερα την μνήμη του μαρτυρικού ποντιακού ελληνισμού, τιμάμε ταυτόχρονα και τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους» τόνισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

«Να τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας, ακόμη περισσότερο. Αποτελεί μάθημα ζωής για όλους μας. Ας πορευόμαστε με είρηνη» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συμμετέχει σήμερα στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Κομοτηνή, κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο της πόλης και δήλωσε: «Τιμούμε με σεβασμό την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών μας, χωρίς όμως αισθήματα εχθρότητας και μισαλλοδοξίας.

Τιμούμε τη μεγάλη συνεισφορά του ποντιακού ελληνισμού στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συνοχή και ανόρθωση της χώρας μας.

Κρατούμε ζωντανές στη μνήμη μας τις διώξεις και τα δεινά που υπέστησαν οι Πόντιοι αδερφοί μας, από τον τουρκικό εθνικισμό, με το βλέμμα όμως στραμμένο όχι στο παρελθόν αλλά στο μέλλον. Για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, για να μην ξαναζήσουμε γενοκτονίες, για να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού με όλους τους λαούς».

«Είμαστε όλοι εδώ παρόντες να διατρανώσουμε το αίτημα μας για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, του ποντιακού ελληνισμού και όλων των γενοκτονιών. Εκείνο που εκκρεμεί από την τριάδα των γενοκτονιών που έχουν κοινό θύτη, είναι η αναγνώριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των Ασσυρίων, γιατί έχοντας αναγνωρίσει τις υπόλοιπες και με αυτήν την αναγνώριση, θα μπορέσουμε να βγούμε προς τα έξω και οι τρείς μαζικά και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Είναι ένα αίτημα μας που το έχουμε καταθέσει και ως ποντιακός κόσμος και ευελπιστούμε ότι θα γίνει σύντομα, μόνο από την συμμαχία θα μπορέσουμε να πετύχουμε» δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γάρς» και μέλος της παμποντιακής ομοσπονδίας κα.Χρύσα Μαυρίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!