Ξεκινά η καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης

 


Ξεκίνησαν οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, σε υλοποίηση αντίστοιχου ενιαίου προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τριετούς διάρκειας. Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, θα διενεργηθούν αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας στα φυσικά υδροτοπικά συστήματα της ΠΕ Ροδόπης, την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.

Το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών ενσωματώνει συστηματικές ενέργειες που υλοποιούνται  με επίγεια μέσα, από ειδικά συνεργεία διενέργειας ψεκασμών από εδάφους και εναέρια μέσα, για την εκτέλεση εφαρμογών από τον αέρα.

Παράγοντας αποφασιστικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι κι η ενεργοποίηση των πολιτών στην κατεύθυνση λήψης μέτρων για την αποφυγή δημιουργίας εστιών στους ιδιωτικούς χώρους. Ενδεικτικά προτείνονται, η απομάκρυνση χόρτων,  κούρεμα του γρασιδιού και θάμνων σε αυλές και οικόπεδα, η απομάκρυνση στάσιμων νερών από υδρορροές κι άλλα σημεία των κήπων. Παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος είναι απαραίτητη η τήρηση ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια.

«Οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος, δεδομένων των κλιματολογικών συνθηκών και με βάση τις πρόσφατες δειγματοληψίες. Θα εξελιχθούν με ελέγχους και εφαρμογές αντιμετώπισης σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας. Προσβλέπουμε στην συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, επιδιώκοντας να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης.

 

Σημειώνεται τέλος ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ροδόπης   είναι στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που εφαρμόζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 7-4-2021 και την Πέμπτη 8-4-2021 προγραμματίζεται η διενέργεια αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας στα φυσικά υδροτοπικά συστήματα της ΠΕ Ροδόπης. Πεδίο Εφαρμογής-περιοχές: Φυσικό και αγροτικό περιβάλλον της Π.Ε. Ροδόπης (ευρύτερες περιοχές οικισμών Κοπτερού, Διαλαμπής, Σάλπης, Γλυκονερίου, Φαναρίου, Μέσης, Γλυφάδας, Ιμέρου και περιοχές πέριξ των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, της παραλίας Μέσης και Γλυφάδας, του Λιμανιού Ιμέρου και του Δέλτα ποταμού Φιλιουρί). 

Ώρες διενέργειας αεροψεκασμών: 06:00 – 14:00 Προφυλάξεις: παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν στο φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού για λόγους καθαρά προληπτικούς. 

Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. 

Για την διενέργεια των ψεκασμών ακολουθούνται οι οδηγίες που περιγράφονται στην με αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.13110/01-03-2021 Εγκύκλιο του Υπουργείο Υγείας (ΑΔΑ:Ω0Κ3465ΦΥΟ-Δ25) και το Δ1α/Γ.Π. 13202/23-03-2021 (ΑΔΑ: ΨΓΒΤ465ΦΥΟ-ΨΟΥ) έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, καθώς και στο υπ’ αρ. πρωτ. 386/11808/15-02-2021 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 Η εφαρμογή θα γίνει:

 • με ευθύνη του ανάδοχου φορέα (ASNF Αεροεφαρμογές ΙΚΕ). 

• με χρήση ελικοπτέρου που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό.

 • με συνεχή επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες υπαλλήλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

• Με εγκεκριμένα για το σκοπό σκευάσματα σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 386/11808/15-02-2021 έγγραφο της Δ/νσης Προστασία Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο αεροψεκασμός θα διενεργηθεί εντός των επομένων ημερών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!