Έξι βυθιζόμενα συστήματα συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων με χρηματοδότηση το Πράσινο Ταμείο

 


Η χρηματοδότηση της προμήθειας έξι βυθιζόμενων συστημάτων συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών με κάδους συμβατούς με τα κοινά απορριμματοφόρα των ΟΤΑαποφασίστηκε από το Πράσινο Ταμείο στην τελευταία συνεδρίασή του στις 31 Μαρτίου, κατόπιν πρότασης που είχε υποβάλλει ο Δήμος Κομοτηνής, επιδιώκοντας την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων. Το έργο εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ», στον Άξονα Προτεραιότητας 1: «Αστική Αναζωογόνηση».

Τα συγκεκριμένα βυθιζόμενα συστήματα θα εγκατασταθούν στους οικισμούς Φαναρίου(Αλιευτικό Καταφύγιο, Πεζόδροµος, Κατασκήνωσες ΟΤΕ), Ν. Σιδηροχωρίου (πλατεία), Αιγείρου (πλατεία) και Κάλχαντος. Η χρήση τους μπορεί να επιφέρει πολλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη, εξυπηρετώντας τόσο τους μόνιμους κατοίκους των οικισμών του Δήμου όσοκαι τους επισκέπτες, ειδικά στην περίπτωση του Φαναρίου, κατά τους θερινούς μήνες. Ο προϋπολογισμός του συστήματος ανέρχεται σε 272.800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, εκ των οποίων τα 213.535,20 ευρώ προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο και το υπόλοιπο ποσό από ίδιους πόρους.

 

Οφέλη

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτού του συστήματος αφορούν στην εξαφάνιση των απορριμμάτων που βρίσκονται έξω από τους κάδους, με αποτέλεσμα τα πεζοδρόμια να διατηρούνται καθαρά.  Ταυτόχρονα, μειώνονται οι ρύποι εξαιτίας των μικρότερων αριθμών δρομολογίων που απαιτούνται από τα συνεργεία του Δήμου. Ο νέος σχεδιασμός του συστήματος αυτού δημιουργεί έναν συνδυασμό αισθητικής και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ επιτρέπει την εύκολη χρήση του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ύψος είναι ιδανικό για τη χρήση από μεγάλους ανθρώπους, παιδιά, για άτομα με ειδικές ανάγκες, χωρίς να προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία.  Επιπλέον, είναι αθόρυβο για τους χρήστες, επομένως θεωρείται ιδανικό για να τοποθετηθεί εντός κατοικημένων περιοχών.

Ο Δήμος Κομοτηνής το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην προμήθεια των συστημάτων μέσω ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, στοχεύοντας στη συλλογή απορριμμάτων με καλαισθησία, περιβαλλοντική προστασία και οικονομικά οφέλη που επιτυγχάνει ο σύγχρονος αυτός εξοπλισμός.

Η επιλογή των συγκεκριμένων συστημάτων γίνεται από τη Δημοτική αρχή στο πλαίσιο της προσπάθειαςεξεύρεσης καινοτόμων λύσεων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης η οποία επιτυγχάνει τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!