Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου για τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του

 


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σχολιάζοντας σε ΜΜΕ, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του σημείωσε:

Επικροτήσαμε το γεγονός ότι ορθά ο ΥΠΕΞ της χώρας μας ανέδειξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, μετά μάλιστα από μία μεγάλη περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων εκ μέρους της γείτονος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όμως αυτή η στάση, χωρίς να θέλουμε να την υποτιμήσουμε, δε μπορεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα στρατηγικής που υπήρχε τους προηγούμενους 20 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ. Μίας πολιτικής κατευνασμού της επιθετικότητας  της γείτονος που οδηγούσε στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μίας πολιτικής του υπάκουου ετέρου στις πρωτοβουλίες άλλων χωρών, κυρίως  της  Γερμανίας, που διαμόρφωναν τους όρους και την ατζέντα του διαλόγου με την Τουρκία.

Είναι ανάγκη να διορθωθεί η πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως κατ’ επανάληψη έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ώστε να διαμορφωθεί μία στρατηγική που θα έχει αρχή, μέση και τέλος για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μία θετική ατζέντα διαλόγου και σε διμερές επίπεδο με τη γείτονα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι προφανές ότι ψηλά στην ατζέντα της γείτονος είναι το θέμα της μειονότητας το οποίο οφείλει να μας προβληματίσει, γιατί είναι εμφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να το εργαλειοποιήσει και να το εντάξει στους γενικότερους σχεδιασμούς της. Θεωρώ ότι είναι σωστή η υπενθύμιση που έγινε προς τη γείτονα ότι έχει προσυπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προσδιορίζει τον χαρακτήρα της μειονότητας ως μουσουλμανική. Ενώ το τι πολιτικές είναι αναγκαίες να ακολουθηθούν για τους πολίτες της μειονότητας αυτό αφορά αποκλειστικά την χώρα μας που δεν δέχεται κανενός είδους παρέμβαση ή υπαγόρευση από καμία χώρα και βέβαια από την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!