ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 


 

Την Τρίτη, 27 Απριλίου 2021, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν oΔήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, οΠαρθένιοςΤζενετίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Δήμου Κομοτηνής, οΕυάγγελοςΛαφτσής, Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής, ο ΔημήτριοςΠαπαλεξίου, Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ροδόπης, ο ΚωνσταντίνοςΠαπάζογλου, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ροδόπης,ο Αθανάσιος Αραμπατζίδης, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, ο ΣταύροςΒαργεμιτζίδης, Διοικητής Τ.Τ Κομοτηνής, ο ΘεόδωροςΠανέρης, Εκπρόσωπος της  ΧΧΙ  ΤΘΤ, η ΜαρίναΓκοτζαρίδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Ν. Ροδόπης,ο ΑθανάσιοςΜουσμουλίδης, Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής, ο ΜαργαρίτηςΣινάδος, Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, η ΔέσποιναΠάσσου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, η ΕλένηΑμαξοπούλου, Προϊσταμένη Δ/νσης Πολεοδομίας, ο ΑδαμάντιοςΕυτυχιάκος, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, ο ΕυστάθιοςΓκεβρέκης, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης, ο Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν στην εξέταση της πορείας υλοποίησης των προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων που συμβάλλουν στην προετοιμασία του Δήμου Κομοτηνής για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν:

Α) Στην ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών.

Β)  Στα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Γ) Στη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Δήμου Κομοτηνής  για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.

Δ) Στον συντονισμό σε τοπικό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Κομοτηνής.

Ε) Στον σχεδιασμό υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς.

ΣΤ) Στην αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Κομοτηνής σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και κάθε άλλο θέμα που κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Επίσης, εξετάστηκαν και επιμέρους θέματα που συνδέονται με έργα και δράσεις πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, όπως είναι:

·         η εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, κλπ) αρμοδιότητας Δήμου Κομοτηνής,

·         η απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κομοτηνής,

·         η εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τον Δήμο Κομοτηνής καθ' υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, κυρίως στη ζώνη μίξης δασών - πόλης και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!