Συνάντηση βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης
Τα ελλείμματα της κυβέρνησης οδήγησαν σε «έμφραγμα» την απονομή Δικαιοσύνης για τους πολίτες

Συνάντηση μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης προκειμένου να αφουγκραστεί τα προβλήματα των δικηγορικού κλάδου και τα αιτήματα που έχουν ώστε να τα προωθήσει στην Βουλή.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μαζί με τον Γρηγόρη Λόη δικηγόρο εκ μέρους της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ είχαν σήμερα συνάντηση με την πρόεδρο Ιωάννα Χατζηαντωνίου και μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, όπου συζητήθηκαν τα θέματα που ανέκυψαν με την απονομή της Δικαιοσύνης εν μέσω πανδημίας, αλλά και προβλήματα του κλάδου των δικηγόρων.

Ο βουλευτής σε δηλώσεις του σημείωσε «υπάρχει συναντίληψη στα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν με την αναστολή λειτουργίας της Δικαιοσύνης ή της έκτακτης λειτουργίας της με πρόχειρες κυβερνητικές ρυθμίσεις, που έχει προκαλέσει δυσμενή αποτελέσματα στην εκδίκαση υποθέσεων, επιπτώσεις στα δικαιώματα των πολιτών και τη συσσώρευση μεγάλου όγκου υποθέσεων». Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Στη συζήτηση τέθηκε με πολύ ένταση το πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης των δικηγόρων που γιγαντώθηκε εν μέσω πανδημίας, αφού πλην της ενίσχυσης των 600 ευρώ μέσω voucher, το μεγαλύτερο μέρος των δικηγόρων έχει αποκλειστεί από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, αλλά και από τη Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση της Περιφέρειας. Ο βουλευτής σημείωσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη οικονομικής στήριξης στους δικηγόρους, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε καταστάσεις ανέχειας, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από τους 323 δικηγόρους στη Ροδόπη, κυρίως νέοι, βρίσκονται σε αδυναμία συνέχισης άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θεσμικά ζητήματα του κλάδου, όπως η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού ανεργίας από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, που άλλωστε τροφοδοτείται από τις δικές τους εισφορές, χωρίς τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η απαλλαγή από την υποχρέωση υπαγωγής στον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ,  η ανάγκη άμεσης στελέχωσης με προσωπικό των αποδεκατισμένων Δικαστικών Υπηρεσιών Ροδόπης προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων.

Στη συνάντηση τέθηκε με έμφαση η ανάγκη αλλαγής του Πτωχευτικού Κώδικα, ένα μείζον κοινωνικό θέμα, που θα οδηγήσει στη δήμευση της περιουσίας των πολιτών και στην κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο βουλευτής ευχαρίστησε την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για το καλό επίπεδο συνεργασίας και δεσμεύτηκε ότι, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην ανάδειξη και στην προώθηση όλων των σημαντικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Χαρίτο, τον βουλευτή της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, για τη παρουσία του σήμερα στο Δ.Σ. του συλλόγου» τόνισε η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου που ανέφερε ότι «Του εκθέσαμε όλα τα θέματα του κλάδου μας και εκείνο το οποίο ζητάμε εμείς ως δικηγορικό σώμα είναι η λειτουργία της δικαιοσύνης με υγειονομική ασφάλεια αλλά και με δικονομική ασφάλεια. Και όταν λέω δικονομική ασφάλεια εννοώ το γεγονός ότι η ΚΥΑ λειτουργίας των δικαστηρίων, όπως ξέρετε, βγαίνει κάθε Σάββατο. Κάθε Παρασκευή κλείνει η δικαιοσύνη και ξεκινά ξανά τη λειτουργία της Δευτέρα. Οπότε εκεί δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα και δημιουργείται και ανασφάλεια δικαίου».

«Του θέσαμε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των δικηγόρων γιατί στην ουσία από πέρσι στις 12 Μαρτίου, που βγήκε η πρώτη ΚΥΑ, ήταν κλειστά τα δικαστήρια μέχρι 31/5» σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου που εξήγησε ότι «Λειτούργησαν μόνο Ιούνιο. Ιούλιο-Αύγουστο είχαμε τις δικαστικές διακοπές και ξανά Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και από 7/11 είμαστε πλέον σε μερική αναστολή λειτουργίας αλλά ωστόσο και από τις υποθέσεις που επιτρέπεται, βάσει των ΚΥΑ, που εκδίδονται να εκδικάζονται, εκδικάζονται ελάχιστες υποθέσεις, είτε γιατί δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, είτε λόγω κρουσμάτων, είτε λόγω του γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και δεν μπορούμε έτσι να διεκπεραιώσουμε σωστά την εργασία μας. Και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 13 μηνών, η οικονομική ενίσχυση που πήραμε από το κράτος ήταν μόνο στη πρώτη φάση της πανδημίας, το ποσό των 600 ευρώ και μετέπειτα το ποσό των 400, που το πήρε ένας πολύ μικρός αριθμός συναδέλφων, τα οποία είναι χρήματα δικά μας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ και στις επιστρεπτέες ενταχθήκαμε από την 4 και μετά και επίσης ένα μικρό τμήμα δικηγόρων λάβανε αυτή την επιστρεπτέα».

 «Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία με τον κ. Χαρίτου και στη στήριξή του» ανέφερε η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου που συμπλήρωσε ότι «Του ζητήσαμε να δει όλα τα θέματα που του εκθέσαμε και επίσης όσον αφορά το ΦΠΑ, το θέμα του καθεστώτος του ΦΠΑ, εκείνο το οποίο ζητάμε εδώ και αρκετά χρόνια είναι η κατάργηση του ΦΠΑ, άλλως η μείωσή του στο ποσοστό 15% και επίσης η επέκταση από το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ στο ποσό των εικοσιπέντε χιλιάδων ευρώ να υπάρχει απαλλαγή του ΦΠΑ. Τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στη δικαιοσύνη είναι πολλά. Ακόμα και το θέμα της έλλειψης προσωπικού, που υπάρχει στις δικαστικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, η Εισαγγελία Εφετών υπολειτουργεί λόγω κρουσμάτων που έχουν διαπιστωθεί. Οι οργανικές θέσεις όλες δεν είναι καλυμμένες. Ο όγκος των υποθέσεων είναι τεράστιος. Οπότε όλο αυτό δυσχεραίνει όχι μόνο τη δουλειά των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και τη δουλειά των δικηγόρων».

 «Υπάρχει μια οικονομική στενότητα σε όλους τους δικηγόρους. Καλούμαστε να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές ενώ δεν λειτουργούν στην ουσία τα δικαστήρια και αυτά τα καταβάλλουμε με δικά μας χρήματα και τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Οπότε πρέπει άμεσα κάτι να λειτουργήσει κανονικά η δικαιοσύνη και εκείνο το οποίο προτείνουμε, είχαμε προτείνει να γίνεται η λειτουργία της δικαιοσύνης με χρονικό διαχωρισμό υποθέσεων, πινακίων, έτσι ώστε να υπάρχει και ασφάλεια δικαίου, έτσι ώστε να εργάζονται οι συνάδελφοι, να μην έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο της οικονομικής εξαθλίωσης. Ευελπιστούμε ότι μετά το Πάσχα, που θα ανοίξουν λογικά κανονικά τα δικαστήρια, θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα και να δούμε τι προβλήματα θα προκύψουν. Ευχαριστώ και πάλι τον κ. Χαρίτου» κατέληξε η κα. Χατζηαντωνίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!