Θετικοί στα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός οι επαγγελματίες

 Θετικοί στα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την στήριξη της επανακίνησης της εστίας δηλώνουν οι επαγγελματίες, ωστόσο βρίσκονται σε ένα κικεώνα ασαφειών και μη διευθετημένων αποφάσεων λίγο πριν το άνοιγμα. Για όλα αυτά μας μίλησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης.

«Κάθε μέτρο που υπάρχει μείωση φορολογίας, δεν παύει να αντιμετωπίζεται ως θετικό μέτρο. Να μη γελιόμαστε. Ήταν αυτό πάγιο αίτημα διότι βιώσαμε μια δεκαετία συνεχούς αύξησης φορολογίας, συνεχούς ληστρικής φορολογίας, ειδικά την τελευταία πενταετία, που αυτό οδήγησε σε κλεισίματα καταστημάτων και επιχειρήσεων. Οπότε, και μόνο στο άκουσμα μείωση φορολογίας δεν παύει να είναι θετικό. Όχι ότι είναι αρκετό φυσικά» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών εμπόρων και βιοτεχνών Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης.

«Ειδικά για την προκαταβολή φόρου για εμάς θεωρούμε ότι είναι ο πιο άδικος φόρος που μπορεί να υπάρχει, μια που δίνουμε χωρίς να ξέρουμε αν θα έχουμε δουλειά την επόμενη χρονιά, σε απλά λόγια να το πω, προκαταβάλουμε το φόρο μας. Αυτό είναι άδικο και επιτρέψτε μου να πω ανήθικο, αλλά εν πάση περίπτωση τώρα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα φτάσει η προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα 80% από το 100%. Ειδικά για φέτος λόγω πανδημίας είναι 70% και στα φυσικά πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενα, είναι 55% από το 100%. Μόνο σχετικά μέτρα μπορούν να τα εκλάβουν φυσικά» σημείωσε και συνέχισε τονίζοντας ότι «Επίσης πάγιο αίτημα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εξαγγέλθηκε άλλο 3% μείωση σε σχέση με πέρσι στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Πάρα πολύ σωστό μέτρο. Φυσικά περιμένουμε. Υπάρχουν και άλλοι άδικοι φόροι. Για εμάς το πιο άδικο επίσης ακόμα που περιμένουμε να υλοποιηθεί στο τέλος έστω αυτής διακυβέρνησης, της τετραετίας, που θα περιμένουμε τώρα με αυτή τη κυβέρνηση, θα είναι το τέλος επιτηδεύματος. Το θεωρούμε το πιο άδικο αυτή τη στιγμή και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, 850 και 600 ευρώ ανάλογα αν είσαι νομικό πρόσωπο ή ατομική επιχείρηση. Εφάπαξ ποσό. Θα δούμε στη πορεία, αν πάει καλά η οικονομία, σίγουρα θα έχουμε καλά νέα και στη φορολογία. Φυσικά και εμείς απ’ τη πλευρά μας πρέπει να δείξουμε τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να βοηθήσουμε και τη πλευρά μας και το κράτος. Ο νοών νοείτω».

Ερωτηθείς για τους επαγγελματίες που αντιδρούν στο άνοιγμα τώρα με τον φόβο λόγο κρουσμάτων να χάσουν το καλοκαίρι, υποστήριξε ότι «Σίγουρα πέφτουν μες στις προβλέψεις μας, όπως λένε  μετά το Πάσχα. Τώρα αν θα ήταν 10 του μηνός και ήταν 3, δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Και μόνο που υπάρχει επανεκκίνηση της εστίασης και αυτό είναι το μόνο θετικό μέτρο, διότι επανερχόμαστε στα μαγαζιά μας, αυτοί που ήταν κλειστοί εντελώς, και εμείς που υπολειτουργούσαμε θα έρθουμε όχι πάλι σε κανονική λειτουργία, ένα κλικ παραπάνω γιατί θα βάλουμε τα τραπεζοκαθίσματα. Φυσικά υπάρχουν ενστάσεις από τον κλάδο. Ενστάσεις όχι γιατί ανοίγουμε. Ενστάσεις σε τεχνικά κυρίως ζητήματα. Ανοίγουμε εν μέσω αργιών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα είναι απρόσκοπτη η τροφοδοσία των καταστημάτων, όπως θα θέλαμε να ήταν αυτή. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, που χρειάζονται και τεχνικά συνεργεία να μπούνε πριν ανοίξει ο χώρος, θα δυσκολευτούν να βρουν διότι τη Μ. Εβδομάδα λίγο ο χώρος υπολειτουργεί, το δημόσιο δεν δουλεύει σίγουρα και θα δυσκολευτούν. Πόσο δε μάλλον που 3 είναι αργία και 4 είναι αργία λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Να μη ξεχνιόμαστε. Επομένως είναι ένα δύσκολο τριήμερο όσον αφορά τη τροφοδοσία. Να φανταστείτε ψωμιά θα πρέπει να προμηθευτούμε από το Σάββατο για τρεις ημέρες, και οι επιχειρήσεις όπως και τα νοικοκυριά. Και μετά από έξι μήνες κλειστά σίγουρα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και δυστοκίες. Αυτό είναι ένα ζήτημα».

«Ένα άλλο ζήτημα, όπως το θέσατε, self test. Πρέπει να δείξουμε self test. Πολύ ωραία. Από πού θα προμηθευτούμε εκείνες τις ημέρες των αργιών; Από τα εφημερεύοντα φαρμακεία; Θα υπάρχει επάρκεια ή θα γίνεται χαμός στα εφημερεύοντα φαρμακεία; Ζητήματα που προκαλεί κυρίως η αργία. Τώρα επίσης, άμα βρεθούν θετικά τεστ, εκεί πέρα θα έχουμε θέματα. Πραγματικά εκεί θα είναι θέμα, το οποίο δεν υπάρχει καμιά απάντηση, όπου έχουμε ρωτήσει, είτε την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων των οποίων θα βγουν θετικά, είτε και πως θα λειτουργήσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις μια που το προσωπικό βρεθεί θετικό, αρχίζει να υπολειτουργεί και μπορεί να κλείσει μια επιχείρηση όχι γιατί λόγω κορονοϊού, μπορεί να υπάρχει διασπορά, που δεν θα υπάρχει σίγουρα, λόγω τεχνικών δυσκολιών. Και εδώ έχουμε θέματα. Επίσης πολλά μαγαζιά δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Να ξεκινήσουμε από κει. Τι θα γίνει με αυτά τα μαγαζιά; Ποια είναι η πρόνοια; Θα θεωρούνται κλειστά με κρατική εντολή, όπως ισχύει τώρα και θα υπάρχει και η απαραίτητη το πέπλο στήριξης από τη κυβέρνηση όπως υπάρχει έως τώρα; Δεν το γνωρίζουμε. Και για τα μαγαζιά που θα ανοίξουνε έστω με πέντε τραπεζάκια, θα φέρω όλο το προσωπικό μου απ’ την αναστολή; Δεν το χρειάζομαι αυτή τη στιγμή. Θα υπάρχουν αναστολές; Θα ισχύει και η μείωση των ενοικίων; Είναι ερωτήματα που τα λέγαμε και πριν, την προηγούμενη φορά που συνομιλήσαμε κ. Κινέζου, αυτά λέγαμε. Τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Ήρθε η επόμενη ημέρα, δεν έχουμε απαντήσεις» επισήμανε ο κ. Βαφειάδης.

«Από την άλλη είναι το πρόγραμμα της εστίασης που εξαγγέλθηκε. Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα, το οποίο θα δινόταν χρήματα για την επανεκκίνηση της εστίασης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανοιχτή την πλατφόρμα. Σήμερα πληροφορούμαι ότι θα ανοίξει 5 Μαΐου η πλατφόρμα και ας ελπίσουμε μέχρι μέσα Μαΐου να έχει γίνει και η ανάλογη εκταμίευση των χρημάτων, μια που θα είναι πάρα πολύ γρήγορο αυτό το πρόγραμμα, απ’ ότι λένε» δήλωσε ο κ. Βαφειάδης και συνέχισε «Εδώ είμαστε να το δούμε να συζητήσουμε και φυσικά δεν έχουν βγει τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμα. Σήμερα έχουν συνάντηση η ΠΟΕΣΕ με το Υπουργείο Ανάπτυξης να συζητήσουνε πως θα ανοίξουνε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για  να ειδοποιήσουμε τους συναδέλφους από εβδομάδα έως 3 Μαΐου. Αυτοί που θα επιλέξουν να ανοίξουν 3 Μαΐου να δούνε πως θα ανοίξουν σε εξωτερικούς χώρους, αποστάσεις τραπεζών και τα σχετικά. Είναι εβδομάδα λίγο διαβουλεύσεων, να το πούμε, να καταλήξουμε τη Μ. Τετάρτη και μετά να ξέρουμε ακριβώς τι μας γίνεται στην εστίαση».

Μιλώντας ο κ. Βαφειάδης για το τι εισπράττει από τους επαγγελματίες υποστήριξε ότι «Η επιθυμία πάντα υπήρχε για το πότε θα ανοίξουνε. Μη γελιόμαστε. Φυσικά τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ανοίξουμε. Σίγουρα υπάρχουν κάποια, αυτά τα εντός εισαγωγικών όχι προβλήματα «θέματα» που προκύπτουν, τα οποία αν λυθούν δεν θα έχει κανένα πρόβλημα κανένας να ανοίξει. Αλίμονο, προς Θεού, όλοι θέλουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας, όλοι θέλουμε να δημιουργήσουμε, να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές που διψάει ο κόσμος να βγει έξω και από κει πέρα θέλουμε και μια ανοχή από τη κυβέρνηση τουλάχιστον το πρώτο διάστημα σε όλα τα επίπεδα. Να υπάρξει μια ανοχή για να μπορέσουμε να βρούμε και εμείς τον βηματισμό μας από δω και πέρα και τη στήριξη στις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν πολλά μαγαζιά, θα δείτε μια βόλτα στη πόλη μας, που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Τι θα γίνουν αυτά τα μαγαζιά; Περιμένουμε απαντήσεις και μια ανοχή από τη κυβέρνηση, τουλάχιστον δέκα μέρες, ένα δεκαπενθήμερο σε πολλά πράγματα. Τι θα γίνει με τους δήμους; Με τα τραπεζοκαθίσματα; Μέχρι πού θα βγάλουμε; Θα προλάβουν; Δεν θα προλάβουν; Ή την άλλη μέρα θα έχουμε ελέγχους; Λίγο να υπάρχει μια ηρεμία να μπορέσουμε να βρούμε τον βηματισμό μας και όλα θα γίνουν και όλα θα έρθουν στη σειρά τους. Μετά, αλίμονο, δεν είμαστε εμείς που φοβόμαστε τους ελέγχους, τους θέλουμε. Ώστε να γίνουν με μέτρο και με λογική ώστε ένα μαγαζί μετά από έξι μήνες πάει να ξανανοίξει να ξαναβρεί τον βηματισμό του».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!