3 Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην ΕλλάδαΈνταση κατά τις δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα με αφορμή την αναφορά του Τούρκου υπουργού σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Ενταση επικράτησε κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μελβούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος έκανε αναφορά σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Η αναφορά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Δένδια, που υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα αναφερόμενος στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας τόνισε:  Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα. Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Τσαβούσογλου.

«Θα ξαναζωντανέψουμε τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών το βρίσκουμε σημαντικό. Οι διερευνητικές συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη μετά από 5 χρόνια και στην Αθήνα τώρα, πραγματοποιήθηκαν σε μια θετική ατμόσφαιρα και ευχαριστούμε τις ομάδες μας.

Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με έναν ειρηνικό τρόπο όχι με τρίτες χώρες, πρέπει να βρούμε λύσεις μεταξύ μας και αποφεύγουμε τις προκλητικές στάσεις. Κοιτάξαμε τις διμερείς σχέσεις μας σε όλα τα πλαίσια από όλες τις πλευρές. Μιλήσαμε για τα προβλήματα μας στη Μεσόγειο ειλικρινά, έχουμε διαφορετικές οπτικές στο Αιγαίο.

Εμείς ως Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο κάναμε μια πρόταση να κάνουμε μια διάσκεψη στην ΕΕ για το θέμα. Όπως ξέρετε, θα κάνουμε μια συνάντηση για την Κύπρο για να καταλάβουμε αν έχουμε ένα κοινό πλαίσιο ως Ελλάδα και Τουρκία και οι υπόλοιπες χώρες. Επιβεβαιώσαμε με τον Νίκο Δένδια ότι θα βρεθούμε στο τέλος του μήνα».

πηγη: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!