ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: Εμπειρίες και Συμπεράσματα του Ιωάννη ΜουστάκαΗ 24η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα για τον έλεγχο της φυματίωσης. Σαν σήμερα το 1882 ανακοινώθηκε από τον Dr Robert Koch η ανακάλυψη του βακίλου της φυματίωσης που άνοιξε το δρόμο για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής. Η νόσος αυτή εξακολουθεί να έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε μέρα παγκοσμίως, πάνω από 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο αυτή. Από το 2000 συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν βοηθήσει στη θεραπεία 58 εκατομμύριων ανθρώπων. Είναι σημαντικό να εντείνουμε τις προσπάθειες για την εξάλειψη της, καθώς αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως από έναν και μόνο μολυσματικό παράγοντα.

Οι Εκδόσεις ΡΟΤΟΝΤΑ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ) ανακοινώνουν την έκδοση του επιστημονικού συγγράμματος με τίτλο: “ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: Εμπειρίες και Συμπεράσματα από τη Μελέτη της Φυματίωσης & Μια Περιήγηση στην Ακτινογραφία Θώρακα” του τέως Διευθυντή του Αντιφυματικού Ιατρείου του Γ.Σ.Ν. Κομοτηνής Ιωάννη Μουστάκα. Πρόκειται για ερευνητική προσπάθεια 25ετούς και πλέον διάρκειας σε δείγμα 2.000 περιστατικών (32.055 φυματινοαντιδράσεις, 17.009 εμβολιασμούς BCG), σε συνεργασία με τους κ.κ.: Δρ. Σουφτά Βασίλειο (Καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας Δ.Π.Θ.-Διευθυντή Τμήματος Ακτινοδιαγνωστικής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης), Δρ. Χατζητόλιο Απόστολο (Καθηγητή Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ), Τσίτσιο Τηλέμαχο (τέως Διευθυντή Παθολογίας του Νεφρολογικού Τμήματος Γ.Σ.Ν. Κομοτηνής), Δρ. Μύρου Αθηνά (Παθολόγο-Εντατικολόγο, Επιμελήτρια Β΄ΕΣΥ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ) και Μουστάκα Αικατερίνη (Ιατρό). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περιλαμβάνει 300 επιλεγμένες, αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις πνευμονικής φυματίωσης σε όλες τις μορφές και 300 περιστατικά, που καλύπτουν το σύνολο των πνευμονολογικών παθήσεων (σε 678 συνολικά σελίδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!