“ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: Εμπειρίες και Συμπεράσματα από τη Μελέτη της Φυματίωσης & Μια Περιήγηση στην Ακτινογραφία Θώρακα” του τέως Διευθυντή του Αντιφυματικού Ιατρείου του Γ.Σ.Ν. Κομοτηνής Ιωάννη Μουστάκα.


Οι Εκδόσεις ΡΟΤΟΝΤΑ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ) ανακοινώνουν την έκδοση του επιστημονικού συγγράμματος με τίτλο: “ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: Εμπειρίες και Συμπεράσματα από τη Μελέτη της Φυματίωσης & Μια Περιήγηση στην Ακτινογραφία Θώρακα” του τέως Διευθυντή του Αντιφυματικού Ιατρείου του Γ.Σ.Ν. Κομοτηνής Ιωάννη Μουστάκα.

Πρόκειται για ερευνητική προσπάθεια 25ετούς και πλέον διάρκειας σε δείγμα 2.000 περιστατικών (32.055 φυματινοαντιδράσεις, 17.009 εμβολιασμούς BCG), σε συνεργασία με τους κ.κ.: Δρ. Σουφτά Βασίλειο (Καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας Δ.Π.Θ.-Διευθυντή Τμήματος Ακτινοδιαγνωστικής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης), Δρ. Χατζητόλιο Απόστολο (Καθηγητή Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ), Τσίτσιο  Τηλέμαχο (τέως Διευθυντή Παθολογίας του Νεφρολογικού Τμήματος Γ.Σ.Ν. Κομοτηνής), Δρ. Μύρου Αθηνά (Παθολόγο-Εντατικολόγο, Επιμελήτρια Β΄ΕΣΥ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ) και Μουστάκα Αικατερίνη (Ιατρό). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περιλαμβάνει 300 επιλεγμένες, αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις πνευμονικής φυματίωσης σε όλες τις μορφές και 300 περιστατικά, που καλύπτουν το σύνολο των πνευμονολογικών παθήσεων (σε 678 συνολικά σελίδες).

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Το 2010, λόγω της έναρξης της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, διαφαινόταν επικείμενη έξαρση της εξάπλωσης της φυματίωσης (γηγενούς και εισαγόμενης), καθώς πρόκειται για νόσο αμιγώς κοινωνική, δηλαδή άρρηκτα συνδεδεμένη με τις συνθήκες διαβίωσης. Ξεκίνησε από μέρους μου η ψηφιοποίηση του αρχείου (2.500 ακτινογραφίες) και της αντίστοιχης περιπτωσιολογίας, διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το 2014. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση του υλικού, το οποίο παραδόθηκε σε ψηφιακή μορφή το 2015 στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προς χρήση για διδακτικούς σκοπούς. Ακολούθησε περεταίρω επεξεργασία, εμπλουτισμός και επικαιροποίησή του. Το 2018 παρουσιάστηκε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέφρασε ενδιαφέρον, για την έκδοση και αξιοποίησή του, ως αξιόπιστο και πρότυπο εκπαιδευτικό υλικό, δημιουργώντας συνθήκες εξοικείωσης και απόκτησης αντίστοιχης γνώσης, εμπειρίας και εξειδίκευσης. Έτσι, το 2019 άρχισε η σχετική διαδικασία. Εξαιτίας όμως των έκτακτων περιστάσεων, που ακολούθησαν (εκδήλωση της διασποράς του Covid-19) και της συνεπακόλουθης διατάραξης των πανεπιστημιακών λειτουργιών, το εγχείρημα διακόπηκε. Ωστόσο, ο εκδοτικός οίκος ΡΟΤΟΝΤΑ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ) προχώρησε αυτόνομα στην έκδοσή του, ως αξιόλογο και μοναδικό στο είδος του σύγγραμμα. Από πλευράς μου, αρχική πρόθεση και τελικός στόχος είναι η συνεισφορά στην αντιμετώπιση της νόσου, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η κατά το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των πνευμονολογικών παθήσεων. Το έργο απευθύνεται σε πνευμονολόγους, παθολόγους, παιδιάτρους, ακτινολόγους, ιατρούς γενικής ιατρικής, κλπ. και σε ειδικευόμενους-φοιτητές Ιατρικών Σχολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!