Πρωτοβουλία Ιλχάν Αχμέτ για συνάντηση των τριών βουλευτών της Ροδόπης και του προέδρου της Κοινοπραξίας με τον ΥΠΑΑΤ για τα καπνά

 


Πρωτοβουλία Ιλχάν Αχμέτ για συνάντηση των τριών βουλευτών της Ροδόπης και του προέδρου της Κοινοπραξίας με τον ΥΠΑΑΤ για τα καπνά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΑ ΠΡΙΝ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ   

Ιλχάν Αχμέτ :«Νιώθουμε και είμαστε αδικημένοι. Αδικήθηκαν οι καπνοπαραγωγοί όλα αυτά τα χρόνια και η συμβολή τους στην εθνική οικονομία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι αυτή έκκληση θα εισακουστεί, άλλως θα πάμε σε μαζικές, λαϊκές κινητοποιήσεις»

ΕσάτΧουσείν:«Απώλειες 24 εκατομμύριων για τους καπνοπαραγωγούς το 2018 σε σχέση με το 2017. Έρχεται οικονομική ασφυξία για όλη την κοινωνία»

 

Ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, πήρε την πρωτοβουλία για κοινό διάβημα των τριών βουλευτών της Ροδόπης μαζί με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης –Έβρου ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την αδικία που υφίστανται οι καπνοκαλλιεργητές της Θράκης.

Την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αυτής πραγματοποίησε ο ίδιος ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής σήμερα, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας κ. ΕσάτΧουσείν στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στην Κομοτηνή. Πρόκειται για την τελευταία πράξη πριν από το κάλεσμα αγροτικών συλλαλητηρίων για τις αποζημιώσεις στους πληγένετες καπνοπαραγωγούς που μάταια αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. 

Ήδη, η οικονομία της Θράκης υφίσταται τις καταστροφικές συνέπειες των ασκούμενων πολιτικών στον τομέα του καπνού, καθώς όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. ΕσάτΧουσείν, μέσα σε ένα μόνο χρόνο, το 2018, οι καπνοπαραγωγοί απώλεσαν συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ από το εισόδημά τους.

Παρατίθενται οι δηλώσεις του κ. Ιλχάν Αχμέτ και του κ. ΕσάτΧουσείν

Ιλχάν Αχμέτ:

«Είχα συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών κ. ΕσάτΧουσείν προκειμένου να προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα των αγροτών στην περιοχή αλλά και ειδικότερα των καπνοπαραγωγών. Όπως ξέρετε οι καπνοπαραγωγοί έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες από το έτος 2018 για τις οποίες ζημιές παρά το ότι η παρούσα κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης υποσχέθηκε στην Βουλή στις ερωτήσεις που έχω κάνει ότι θα αποζημιωθούν και ότι θα συσταθεί επιτροπή, ουδέποτε αυτό πραγματοποιήθηκε. Όπως επίσης και οι τιμές φέτος των προϊόντων του καπνού είναι εξευτελιστικές. Όπως επίσης δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στη νέα ΚΑΠ για καπνά προκειμένου να ενισχυθούν οι καπνοπαραγωγοί για να διατηρήσουν την καλλιέργειά τους. Ενόψει όλων αυτών των προβλημάτων έκανα κάλεσμα προς τον κ. Εσάτκαι σε άλλους φορείς για λαϊκή κινητοποίηση των καπνοπαραγωγών. Και εννοούμε μία δημοκρατική πορεία επίδοσης ενός ψηφίσματος προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Όμως, αποφασίσαμε με τον κ. Εσάτ, πρώτα να ζητήσουμε ακόμα ένα ραντεβού από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επικοινώνησα με τους δύο άλλους βουλευτές της Ροδόπης, τους κ.κ. Ε. Στυλιανίδη και Τ . Χαρίτου στους οποίους είπα ότι εμείς οι τρεις βουλευτές μαζί με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας, να ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να συζητήσουμε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και ανάλογα με την στάση που κρατήσει, θα συντονίσουμε και εμείς τις δικές μας ενέργειες. Οι δύο βουλευτές συμφώνησαν σήμερα με αυτή την προοπτική και τις επόμενες μέρες θα συντονιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το τελευταίο μας μήνυμα είναι το εξής: θεωρούμε ότι η οικονομική στήριξη των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης είναι καίριας σημασίας. Αφορά τους εμπόρους και όλη την κοινωνία. Νιώθουμε και είμαστε αδικημένοι. Αδικήθηκαν οι καπνοπαραγωγοί όλα αυτά τα χρόνια και η συμβολή τους στην εθνική οικονομία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι αυτή έκκληση θα εισακουστεί, άλλως θα πάμε σε μαζικές, λαϊκές κινητοποιήσεις».

ΕσάτΧουσεϊν:

«Ο νομός Ροδόπης είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Παρά το γεγονός ότι η ποιότητα των καπνών είναι καλύτερη από πέρυσι, είμαστε σε τιμές 20% κάτω. Για αυτό μιλήσαμε και με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ αλλά και με τον κ. Χαρίτου. Αν δεν δεχτεί ο υπουργός να δώσει αυτά που ζητάμε, το 2018 χάσαμε 24 εκατομμύρια. Το 2017 πήραμε 41, 7 εκατομμύρια και το 2018 17 εκατομμύρια μόλις. Κανένας δεν μας είπε όχι και ακόμα περιμένουμε. Και τώρα λόγω της πανδημίας οι καπνοπαραγωγοί δεν μπορούσαν να πάνε κανονικά στα χωράφια τους καθημερινά. Αποτέλεσμα και νέα μείωση της παραγωγής και νέα ζημιά πάνω στις προηγούμενες. Πρέπει να δώσει αποζημίωση τουλάχιστον 120 ευρώ και τα ζητήσαμε γραπτά. Παρά τις υποσχέσεις όμως μέχρι σήμερα δεν ανακοίνωσαν τίποτα. Αντί να βοηθήσει η πολιτεία, ψάχνει δικαιολογίες για να μην πάρει λεφτά ο κόσμος. Όμως με αυτόν τον τρόπο η μισή Κομοτηνή θα κλείσει. Σήμερα γελάνε αύριο θα κλάψουνε».     
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!