ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΣε κλίμα ανασφάλειας βρίσκονται οι επαγγελματίες που αφενός είδαν καταναλωτές στα καταστήματα τους, αλλά δεν ξέρουν αν θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα. Παράλληλα ανοιχτά θα μείνουν τα καταστήματα και αυτήν την Κυριακή προκειμένου να μην συνωστίζονται οι καταναλωτές στα καταστήματα. Ας δούμε τι δήλωσε η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής.

το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα καταστήματα εάν αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, μετά και τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων», σημείωσε σχετικά ο καθηγητής, χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα «να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου», εάν αυξηθούν τα κρούσματα. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», υπογράμμισε πως η επιτροπή είχε τονίσει ότι μοναδική προϋπόθεση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν η τήρηση του διώρου. Κάλεσε παράλληλα, την Πολιτεία να βρει έναν τρόπο, ώστε αυτό το χρονικό όριο να μπορεί να τηρηθεί. Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, τονίζοντας πως «καθυστερώντας τους εμβολιασμούς δίνουμε την ευκαιρία να μεταλλάσσεται και να εξαπλώνεται».

Σύψας: Ο συνωστισμός στα μαγαζιά φέρνει αύξηση στα κρούσματα

Την παρέμβαση της επιτροπής ζητεί ο Νίκος Σύψας μετά τις εικόνες συνωστισμού σε καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκύριακο όταν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, κι ενώ τα κρούσματα από κορονοϊό στη χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό παρότι οι περισσότεροι φορούσαν μάσκα, αλλά οι αποστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνταν.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο με ανοιχτά καταστήματα έπειτα από πάνω από δύο μήνες lockdown, το δέλεαρ των εκπτώσεων έκανε πολλούς να πάνε στα μαγαζιά, φυσικά με μετακίνηση στέλνοντας κωδικό 2 sms στο 13033, που ίσχυε για 2 ώρες..Από την πλευρά του ο Νίκος Σύψας είναι κατηγορηματικός: «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη», σημειώνει και υπενθυμίζει ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό».

Ο Νίκος Σύψας κρίνει μάλιστα πως «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη» και πρόσθεσε ότι «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία» και προσθέτει: «Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, υπάρχει αύξηση της κινητικότητας, η οποία αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτό σημαίνει πως «όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά», όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο Mega. Με αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Σύψας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα. Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!