ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟ 80% ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ
Πολλές αλλαγές φέρνει ο Ιανουάριος για τους ιδιοκτήτες ακινήτου και πολλές ημερομηνίες λήγουν άμεσα, όπως μας ανακοίνωσε η πρόεδρος ιδιοκτητών ακινήτων Ροδόπης Χρύσα Κυριακούση. Στις 29 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για τις επικαιροποιήσεις ενοικιαστηρίων , ενώ για την Ιανουάριο αλλάζει και ο τρόπος καταβολής για τους ιδιοκτήτες που υποβάλλουν αιτήσεις covid.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού  στροβιλίζονται στη δίνη της πανδημίας, βλέποντας τον τζίρο τους να έχει καταρρεύσει,  το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει επέκταση των μέτρων στήριξής τους και μετά το Φεβρουάριο. Στην πρώτη γραμμή, βρίσκεται η μείωση έως και 100% των ενοικίων η οποία εξετάζεται να ισχύσει και για το μήνα Μάρτιο. Το μέτρο των μειωμένων ενοικίων, όπως άφησε χθες να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Παραπολιτικά FM) μετά και την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου θα παραμείνει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή τον Φεβρουάριο.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά τουλάχιστον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή ενοικίου και για το μήνα Μάρτιο, παίρνοντας σημαντική οικονομική ανάσα αφού για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους θα έχουν μηδενικά ενοίκια. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες), του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), του αθλητισμού, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα καθώς και  τις  επιχειρήσεις του τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία) και τις υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά έχουν πληγεί ιδιαίτερα  από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων οι οποίοι θα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Για τους  ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είτε δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια  τον Μάρτιο είτε θα εισπράξουν «κουρεμένα» κατά 40% μισθώματα  θα αποζημιωθούν ως εξής:

-              Για τα κουρεμένα κατά 100% ενοίκια  θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 1.000 ευρώ που δεν θα καταβληθεί τον Μάρτιο θα λάβουν από το κράτος 800 ευρώ με απευθείας πίστωση του ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το ποσό αυτό θα είναι και πάλι αφορολόγητο και ακατάσχετο, με τη ζημιά για τους ιδιοκτήτες να ανέρχεται στα 200 ευρώ.  Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του αρχικού μισθώματος.

        Για τα κουρεμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιωθούν σε μετρητά για το 50% της ζημιάς. Για ενοίκιο 1.000 ευρώ θα εισπράξουν από τον ενοικιαστή 600 ευρώ και από το κράτος 200 ευρώ. Και πάλι η χασούρα που θα έχουν είναι 200 ευρώ. Ωστόσο θα  έχουν μικρότερο φορολογικό όφελος καθώς το αφορολόγητο ποσό που θα λάβουν από το κράτος θα είναι μικρότερο.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι στιγμής για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ενώ εντός του Φεβρουαρίου, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα καταβληθεί προσπάθεια να αποζημιωθούν για τη ζημιά που έχουν υποστεί για τους μήνες Δεκέμβριο και Γενάρη.

Πώς θα υποβάλετε τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ώστε να αποφύγετε το πρόστιμο των 100 ευρώ

Ηηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε χθες, Κυριακή 24 Ιανουαρίου και οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης αλλά και αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά. 

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα, βάσει νομοθετικής ρύθμισης που ισχύει από το 2019, να υποβάλουν στο σύστημα TAXISnet εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010 - 2020 χωρίς επιβάρυνση με το πρόστιμο των 100 ευρώ, προκειμένου να διορθώσουν διαφορές που έχουν προκύψει στα  στοιχεία των ακινήτων τους μετά την ακριβή καταγραφή τους που έγινε μέσω της διαδικασίας του Κτηματολογίου.

Eάν προκύψει η υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73%.

Επιπλέον  δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα έτη  2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί. 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν αλλαγές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, καθώς τυχόν λάθη ενδέχεται να τους κοστίσουν ακριβά. Και αυτό γιατί αφενός μεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ, αφετέρου δε γιατί ενδέχεται να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ φέτος για τα ακίνητα που τυχόν είχαν στην κατοχή τους σε περίπτωση λαθών.

Για την αποφυγή, πάντως, λαθών που θα κοστίσουν στους ιδιοκτήτες, η ΑΑΔΕ έχει ήδη δώσει αναλυτικές διευκρινίσεις τόσο για τη σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε9 όσο και για την υποβολή του ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

 1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
 2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
 4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.
 5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
 6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
 7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
 8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
 9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
 10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
 11. Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

 1. Επιλέξτε το τρέχον έτος.
 2. Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο τρέχον έτος.
 3. Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
 4. Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
 5. Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
 6. Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.
 7. Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!