Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου: «Άδικη ρύθμιση για τα εμπορικά καταστήματα που έχουν ως δεύτερο κωδικό αριθμό τα εποχικά είδη»

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε σήμερα διά του Προεδρείου της Βουλής αναφορά στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής. Στην αναφορά του ο βουλευτής σημειώνει: είναι γνωστό ότι ο αριθμός των καταστημάτων αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών είναι ελάχιστος, ιδίως στην περιφέρεια και βέβαια στη Ροδόπη. Η απόφαση του υπουργού να ανοίξουν μόνο αυτά και να επιτραπεί η πώληση αυτών των ειδών και από τα σούπερ μάρκετ αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση που οδηγεί τους καταναλωτές να στρέφονται αποκλειστικά στα μάρκετ. Με την απόφαση αυτή πλήττονται ανεπανόρθωτα τα καταστήματα που ενώ έχουν ως δεύτερο κωδικό αριθμό τα εποχικά είδη αποκλείονται να λειτουργήσουν ασκώντας αποκλειστικά και μόνο αυτήν την δραστηριότητα.

Ακολουθεί η κατατεθείσα αναφορά του βουλευτή και η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Θέμα: «Άδικη ρύθμιση για τα εμπορικά καταστήματα που έχουν ως δεύτερο κωδικό αριθμό τα εποχικά είδη»

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφορά την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, στην οποία αναφέρουν ότι είναι γνωστό ότι ο αριθμός των καταστημάτων αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών είναι ελάχιστος, ιδίως στην περιφέρεια και βέβαια στη Ροδόπη. Η απόφαση του υπουργού να ανοίξουν μόνο αυτά και να επιτραπεί η πώληση αυτών των ειδών και από τα σούπερ μάρκετ αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση που οδηγεί τους καταναλωτές να στρέφονται αποκλειστικά στα μάρκετ. Με την απόφαση αυτή πλήττονται ανεπανόρθωτα τα καταστήματα που ενώ έχουν ως δεύτερο κωδικό αριθμό τα εποχικά είδη αποκλείονται να λειτουργήσουν ασκώντας αποκλειστικά και μόνο αυτήν την δραστηριότητα.

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

                                                                                                                         

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2020

 

Ο καταθέτων βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

ΠΡΟΣ :

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

 Βουλευτές   Ν. Ροδόπης

κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

κ. Δημήτρη Χαρίτου

κ. Ιλχάν Αχμέτ

 

 

 

Αξιότιμοι κύριοι ,

 

Μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι   από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών ,έντονη είναι η αντίδραση των καταστηματαρχών καθώς η  ίδια απόφαση επιτρέπει   στα σουπερ μάρκετ την πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών ενώ συνεχίζει να τα απαγορεύει από τα μικρά και μεσαία καταστήματα.

 Είναι κατανοητή η πρόθεση , που έχει σκοπό να  εξυπηρέτηση το καταναλωτικό κοινό εν όψη των εορτών  και να στηρίξει τα εποχικά καταστήματα .  Από τη άλλη όμως είναι αδικαιολόγητος ο διαχωρισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , που πλήττονται ανεπανόρθωτα ,  από τα σουπερ μάρκετ .

Πιστεύουμε ότι , από τη στιγμή που οι  επιχειρήσεις εμπορεύονται νόμιμα τα χριστουγεννιάτικα είδη, με δευτερεύοντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, όπως ακριβώς ισχύει στα σουπερ μάρκετ , είναι επιτακτική η ανάγκη να επιτραπεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, έστω και μόνο για την πώληση των συγκεκριμένων ειδών, έτσι ώστε  να ύπαρξη ισοτιμία στην αγορά και να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Να σημειωθεί επίσης ,ότι τουλάχιστο σε τοπικό επίπεδο, δεν υπάρχουν αμιγώς καταστήματα εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών , με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στραφούν για τις αγορές τους αποκλειστικά στα σουπερ μάρκετ.

 

Με τιμή,

Η Πρόεδρος                                    Ο Γραμματέας

 

Κωνσταντινίδου  Κυριακή                      Κασάπης Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!