Η ΕΝΙΔΥΚ με αφορμή το κλείσιμο καταστήματος σούπερ μάρκετ

 


Η κατάσταση συνολικά και ιδιαίτερα στα σούπερ-μάρκετ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εργοδότες όλο αυτό το διάστημα κρύβονται πίσω από τα ελλιπέστατα πρωτόκολλα και οδηγίες του ΕΟΔΥ ακολουθώντας την ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, «όλα είναι ατομική σας ευθύνη, εμείς ότι είχαμε να κάνουμε το κάναμε, για την εξέλιξη της πανδημίας φταίνε οι εργαζόμενοι και ο λαός που δεν προσέχει», με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα που να διασφαλίζουν την υγεία μας.Το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» έχει σαν στόχο, η εργοδοσία και η κυβέρνηση να πετάξουν από τους ώμους τους τις ευθύνες τους για την κατάσταση.

Έτσι και στην Κομοτηνή, το Σάββατο το απόγευμα κατάστημα  μεγάλης αλυσίδας σούπερ- μάρκετ, ενημέρωνε τους πελάτες ότι θα παραμείνει κλειστό. Καλούμε την διεύθυνση να ενημερώσει για τους ακριβείς λόγους και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες(απολύμανση, τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, καμία απόκρυψη κρούσματος σε εργαζόμενο, άδειες κλπ).

Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, κάνοντας για διάστημα μηνών (όχι ημερών) υπερωρίες για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο προσωπικό. Στους Εργαζόμενουςστο τέλος μένουν μόνο τα παλαμάκια από τα μπαλκόνια για την υπερπροσπάθειά τους και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ στα μονοπώλια του κλάδου τους μένουν λίγα παραπάνω δις κέρδος! Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο 10μηνο του 2020 τα Super Market είχαν αύξηση πωλήσεων 8,5% και το Νοέμβριο αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων 26%.

Kαλούμε όλους τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με την ΕΝΙΔΥΚ και να καταγγείλουν κάθε περιστατικό εργοδοτικής ασυδοσίας. (Είναι γνωστό ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που απειλούν τους εργαζόμενους να μην αναφέρουν πουθενά αν βγουν θετικοί  και ότι θα το λύσουν «ενδοεταιρικά» δηλαδή «στην ζούλα»).

Άμεσα αιτήματα για την ασφάλεια και την ζωή των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κατάστημα αλλά και σε όλα τα σούπερ μάρκετ της Κομοτηνής:

·         Το συγκεκριμένο κατάστημα να απολυμανθεί, άμεσα να γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό και τις οικογένειες τους, το οποίο να επαναλαμβάνεται συχνά με έξοδα της εταιρείας.

·         Να γίνεται το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των supermarket που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

·         Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών ή μηνών.

·         Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

·         Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

·         Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα κατάλληλα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

·         Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Να καθαρίζονται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι αποθήκες.

·         Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market .

·         Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 

 

Κανένας μόνος του! Απευθύνσου, οργανώσου στο σωματείο σου.

Δώσε δύναμη στην δύναμή σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!