Την έγκριση κατ΄ εξαίρεση εισόδου Ροδοπαίων φοιτητών, που σπουδάζουν στη Βουλγαρία από το σταθμό της Νυμφαίας αντί του Προμαχώνα ενόψει της εορταστικής περιόδου, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Τσαλικίδης

 


Το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας ήταν και παραμένει αναγκαίο, ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ωστόσο η διαδρομή που χρειάζεται να διανύσουν δια μέσου του Προμαχώνα οι φοιτητές, μόνιμοι κάτοικοι της Ροδόπης που φοιτούν στη Βουλγαρία, δημιουργεί κίνδυνο για τους ίδιους και την υγεία τους ενώ πλήττει και την οικονομική τους κατάσταση.

 Με επιστολή του, προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νικόλαο Χαρδαλιά, ο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης, ζητά  την κατ΄ εξαίρεση έγκριση εισόδου των φοιτητών της Ροδόπης που σπουδάζουν στη Βουλγαρία, διαμέσου του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας ενόψει των γιορτών , τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

Με την από 20-11-2020 απόφασή σας ρυθμίστηκε το πλαίσιο εισόδου  πολιτών στη Χώρα μας και ειδικότερα καθορίστηκαν τα σημεία και οι όροι διόδου τους.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης υφίσταται ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας που ενώνει με τη γείτονα Βουλγαρία. Με την ως άνω απόφασή σας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β’/5155/20.11.2020 ορίστηκε ότι από την είσοδο της Νυμφαίας επιτρέπεται μόνο η διέλευση φορτηγών όπως αναλυτικότερα περιγράφεται στην παράγραφο 5.

Ωστόσο με την παράγραφο 3 στοιχ. α΄ επιτρέπεται σε ‘Έλληνες πολίτες η είσοδος οδικώς μόνο διαμέσου των συνοριακών σημείων  Προμαχώνα, Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων.

Μετά από πλειάδα ερωτημάτων και προτάσεων στο γραφείο μας, οφείλουμε να σας ζητήσουμε να τροποποιήσετε την εν λόγω απόφαση για λόγους κοινωνικούς. Πλησιάζουν οι εορτές των Χριστουγέννων και όπως μας έχουν ενημερώσει υπάρχει μία μεγάλη ομάδα φοιτητών μόνιμων κατοίκων Ν. Ροδόπης που σπουδάζουν στη γείτονα Βουλγαρία και επιθυμούν να επαναπατριστούν οι οποίοι δεν μπορούν λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου. Έτσι εάν δεν αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο θα αναγκαστούν να διασχίσουν όλη τη Βουλγαρία να εισέλθουν διαμέσου Προμαχώνα, Ευζώνων και μετά να διασχίσουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα για να φθάσουν στη Ροδόπη ή από τη Βουλγαρία να περάσουν στην Τουρκία και να εισέλθουν διαμέσου Κήπων.

 Όπως γίνεται αντιληπτό κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο περαιτέρω τη δημόσια υγεία. Για αυτό το λόγο, προτείνουμε για το διάστημα από σήμερα έως  23-12-2020 να επιτραπεί κατ΄ εξαίρεση η είσοδος- επανένωση Ελλήνων πολιτών –προσωρινών κατοίκων Βουλγαρίας- διαμέσου της εισόδου Μακάζα –Νυμφαίας και τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ ανίχνευσης κορονοϊού επιτόπου,  για λόγους που πρωτίστως διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνδρομή απαιτηθεί για την ομαλότερη και ασφαλέστερη επαναφορά τους και για κάθε πρόσθετη πληροφορία.

 

 

 


Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ροδόπης

                         Νικόλαος Τσαλικίδης

 
 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!