Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου: Ο εφιάλτης επέστρεψε για τους επαγγελματίες με το δεύτερο lockdown

 


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη, την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ροδόπης Κική Κωνσταντινίδου και τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και περιφέρειας Σπύρο Θυμικιώτη, συζήτησαν τις σοβαρές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο βουλευτής άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς που εξέφρασαν την απογοήτευση τους γιατί μένουν χωρίς οικονομική στήριξη στο δεύτερο lockdown από την κυβέρνηση, ενώ ακόμη δεν έχουν κλείσει οι πληγές από το πρώτο lockdown. Στη συζήτηση τονίστηκε ότι δεν έχουν ανάγκη από νέο δανεισμό, αλλά από άμεση ρευστότητα και οικονομική στήριξη. Ούτε αποτελεί λύση η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυτά τα μέτρα δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση για τη μικρή επιχειρηματικότητα γι’ αυτό οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς εξέφρασαν την αγωνία τους ότι μετά το δεύτερο lockdown πολλοί επαγγελματίες θα βρεθούν σε αδυναμία να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Με μεγαλύτερη ένταση τέθηκε από τους εκπροσώπους το πλήγμα που δέχεται ο κλάδος της εστίασης, που στο νομό Ροδόπης απαριθμεί πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους. Ενώ έγινε αναφορά και στις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, που δέχονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τα supermarket, όπου πωλούνται αγαθά που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των τροφίμων και πρώτης ανάγκης.

Ο βουλευτής, αφού τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση, παρουσίασε τις δέσμες μέτρων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της οικονομίας: Άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα για τους επαγγελματίες. Για τις επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή την κάλυψη του μισθολογικού και του ασφαλιστικού κόστους. Μόνιμες ρυθμίσεις, όπως μείωση 50% προκαταβολής φόρου, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ από 13% στο 6% στην εστίαση. Ειδικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ στήριξης της εστίασης. Ο βουλευτής σημείωσε ότι η οικονομική ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων που πλήττονται σήμερα με το εισόδημα αλληλεγγύης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της κοινωνικής διάστασης, θα συμβάλλει στην τόνωση της ζήτησης.

Ο βουλευτής θα κάνει γνωστά τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!