«Στήριξη των ανθρώπων που βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown» ζητούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών

 


Σας αποστέλλουμε το έκτακτο θέμα που καταθέσαμε προς ψήφιση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16-11-2020 του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών που αφορά τις δράσεις που προτείνουμε από μέρους του Δήμου κατά την διάρκεια της πανδημίας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την πρόταση των Επικεφαλής των Παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών.

 

 

1)      ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Μαρώνειας-Σαπών

Κοιν:

2)      Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Μαρώνειας-Σαπών

 

ΘΕΜΑ: «Στήριξη των ανθρώπων που βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown»

 

Κυρία Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, βιώνουμε το τελευταίο διάστημα την πιο έντονη μορφή της υγειονομικής κρίσης που επιφέρει η μεγάλη διασπορά του κοροναϊού. Οι επιπτώσεις της υγειονομικής αλλά και κοινωνικοοικονομικής κρίσης θα είναι τεράστιες για τον πληθυσμό του Δήμου μας για πολλούς λόγους. Για αυτούς τους λόγους προτείνουμε τα εξής στην διάρκεια της πανδημίας η οποία επανήλθε δριμύτερη, τα οποία σας καταθέτουμε παρακάτω:

 

Με μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανθρώπων που βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις της επιδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων πρέπει να προχωρήσει  ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών. Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί, καθώς και οι δομές ηλικιωμένων να «επιστρατεύονται» στη μάχη κατά του κορονοϊού και των δυσμενέστατων επιπτώσεων για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας.

Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, η υπηρεσία Βοήθεια στο Σπίτι, οι δομές σίτισης, Γυμναστές (για κατ’ οίκον εκγύμναση), φαγητό στο σπίτι, όπως και φάρμακα, να στέλνονται σε σπίτια για να ανυψώσουν το ηθικό συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση μετά το lockdown.

Να δημιουργηθεί Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών που να έχει συστήσει ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου, να βρίσκεται στο πόδι για να εξυπηρετήσει ασθενείς, ηλικιωμένους, άπορους, μοναχικά άτομα, οικονομικά ανήμπορους και όποιους άλλους έχουν ανάγκη από μια βοήθεια.

Επισημαίνονται επίσης τα παρακάτω:

1)  Το «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους δικαιούχους του.

2) Ενισχύονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που δεν έχουν καμία διέξοδο την περίοδο του lockdown κι εμφανίζουν καταθλιπτικά σημάδια.

3)  Στις αμέσως επόμενες ημέρες να ξεκινήσει πλατφόρμα (π.χ. Ζoom,skype, google meets, κτλπ) παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους δικαιούχους του Βοήθεια στο σπίτι και όχι μόνο, που είναι εξοικειωμένα με τεχνολογία. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) στις αρχές του 2020 σε ηλικιωμένους 65 ως 75 ετών, το 25% είναι χρήστες μέσων τεχνολογίας. Το ποσοστό χρηστών λόγω πανδημίας έχει αυξητική τάση. Θα ήταν μια σημαντικότατη διέξοδος στην καραντίνα για κάποιους από αυτούς να κάνουν από το σπίτι τους Γυμναστική με Γυμναστή/στρια ή Συμβουλευτική και Υποστηρικτική από Κοινωνικούς Λειτουργούς ή Χορωδία με τη Μουσικό μας κλπ.

4)  Παρέμβαση και βοήθεια στο Κέντρο Υγείας Σαπών με τεχνικό υλικό που αφορά όλη την διαδικασία των τεστ ανίχνευσης για τον  κοροναϊό (π.χ. γάντια, μάσκες, ποδιές, rapid test κτλπ).

5) Τεστ ανίχνευσης κοροναϊού σε όλο τον Δήμο μας(με κέντρα ανίχνευσης Σάπες και Ξυλαγανή) με ευθύνη του φορέα κοινωνικής προστασίας και των ιατρών του Δήμου δια μέσω του Προϋπολογισμού του Δήμου από την έξτρα επιχορήγηση για αυτό τον σκοπό από το ΥΠΕΣΔΑ.

6)  Άμεση καταγραφή των μαθητών/τριων  Α/ΒΘΜΙΑΣ και Β/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης του Δήμου μας που δεν έχουν ίντερνετ στο σπίτι τους αλλά κυρίως δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα (tablet, lap top) για να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση τους. Να διατεθούν σε αυτούς τους μαθητές/τριες άμεσα τα ως άνω ηλεκτρονικά εργαλεία για να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση τους ομαλά χωρίς φραγμούς στην νέα κατάσταση την οποία βιώνουν ώστε να μην υπάρχουν στο Δήμο μας μαθητές/τριες οι οποίοι αποκλείονται από το αγαθό της μόρφωσης.

Προκειμένου να κοστολογηθούν οι παραπάνω δράσεις και στο βαθμό που θα γίνουν δεκτές από το ΔΣ παρακαλούμε να μας γίνει γνωστό πόσα χρήματα έχουν μείνει αδιάθετα από το ειδικό κονδύλιο του ΥΠΕΣΔΑ που αφορούσε αποκλειστικά την διάθεσή του για τις επιπτώσεις από τον covid-19. Όπως επίσης ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν σε μάσκες και απολυμαντικά στο προσωπικό του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως σε κάποια τμήματα όπως το τμήμα εργατοτεχνικού προσωπικού παρουσιάζονται ελλείψεις των ως άνω υλικών προστασίας.

 

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ-ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!