Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου: Να αποκατασταθεί το στοιχειώδες για το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η θέρμανση των ασθενών και των υγειονομικών

 


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να χρηματοδοτηθεί το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ώστε να αποκατασταθεί το στοιχειώδες για την λειτουργία του, η θέρμανση των ασθενών και των υγειονομικών.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και συνυπογράφουν οι άλλοι βουλευτές της ΑΜΘ, επισημαίνει ότι η κεντρική θέρμανση στο Σισμανόγλειο δε λειτουργεί λόγω έλλειψης πετρελαίου σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, γεγονός που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασθενών και την κοπιώδη προσπάθεια των υγειονομικών. Το απίστευτο γεγονός, εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας που σαρώνει τη περιοχή, το επιβεβαίωσε με δηλώσεις η Διοίκηση του Νοσοκομείου, επιχειρώντας να το υποβαθμίσει.

Ο βουλευτής υπογράμμισε με την ερώτησή του στον υπουργό ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της πανδημίας με την ΠΕ Ροδόπης να μετρά 548 νέα κρούσματα μόνο μέσα στον Οκτώβριο και με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και δεν είναι δυνατόν το Νοσοκομείο Κομοτηνής να μην είναι προετοιμασμένο για στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η θέρμανση.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό  Υγείας

 

ΘΕΜΑ: Να αποκατασταθεί το στοιχειώδες για το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η θέρμανση των ασθενών και των υγειονομικών

 

Ως γνωστόν οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θράκη έχουν μειωθεί απότομα και ενώ είναι χαμηλές εδώ και δέκα τουλάχιστον ημέρες, η κεντρική θέρμανση στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής (Σισμανόγλειο) δεν λειτουργεί λόγω της έλλειψης πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό να είναι εκτεθειμένοι σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, που δε συνάδουν ούτε σε περιβάλλον ιατρικής νοσηλείας ούτε βέβαια εργασίας.

Το απίστευτο αυτό γεγονός, εν μέσω μάλιστα του ισχυρού δεύτερου κύματος της πανδημίας που σαρώνει τη περιοχή, ήρθε να επιβεβαιώσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου, που σε δηλώσεις της με επιπολαιότητα κάνει λόγο πως «κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχει θέμα μικρής καθυστέρησης με την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης»! Ενώ για να υποβαθμιστεί το γεγονός γίνεται λόγος για εξασφάλιση πετρελαίου μόνο για την πτέρυγα COVID-19 μέσω της Περιφέρειας και για επίσπευση στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου!

Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Π.Ε της Ροδόπης μετρά 548 νέα κρούσματα μόνο μέσα στον Οκτώβριο, ενώ έχουν ανασταλεί όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία καθώς και η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου. Οι πολίτες, μέσα στους σκληρούς περιορισμούς του lockdown, προσβλέπουν, αν χρειαστεί, να προσφύγουν στο  δημόσιο σύστημα υγείας. Και ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο, ότι δεν είναι έτοιμο. Όχι μόνο γιατί δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά γιατί με το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε όλους τους προηγούμενους μήνες επέτρεψε να καλλιεργηθούν τέτοια φαινόμενα αδράνειας, να λείπουν ακόμη και τα στοιχειώδη, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο θέρμανσης στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Επειδή, είναι απαράδεκτο σε αυτές τις συνθήκες, χωρίς θέρμανση, να λειτουργεί το νοσοκομείο Κομοτηνής, προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των ασθενών και την κοπιώδη προσπάθεια των υγειονομικών.
Επειδή βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και με μεγάλη διασπορά του ιού στη Ροδόπη.

Επειδή είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του υπουργείου σας η παρακολούθηση και ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας των Νοσοκομείων.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσει η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου και να αποκατασταθεί το στοιχειώδες για την λειτουργία του, η θέρμανση των ασθενών και των υγειονομικών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!