Αύξηση κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα ΡοδόπηςΔωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ και δεν εισακούστηκε τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης σχολιάζοντας τα κρούσματα κορωνοιού σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης. Παράλληλα ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην απόσυρση ψηφοδελτίου που προχώρησαν ως διαμαρτυρία για την απόφαση της Υπουργού να γίνουν οι εκλογές διαδικτυακά.

«Μαζικά προαιρετικά τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές»

Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματακορωνοϊού στο 1ο ΓΕΛ και στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής,τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα 15 ημερών οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που δίδασκαν στις αντίστοιχες τάξεις και τμήματα,προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των  σχολείων, αλλά και στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ωστόσο, δε ζητήθηκε έως αυτή τη στιγμή από κανέναν (μαθητή ή εκπαιδευτικό) να κάνει τεστ για COVID-19. Την πρακτική αυτή θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη. 

Απαιτούμε το αυτονόητο: κάθε φορά που αναστέλλεται η λειτουργία ενός τμήματος, τάξης ή μιας σχολικής μονάδας να προβλέπονται προαιρετικά δωρεάν μοριακά τεστ για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό). Το τονίζουμε για πολλοστή φορά: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ούτε εμείς, ούτε οι μαθητές μας ούτε οι οικογένειες μας ούτε και οι οικογένειες των μαθητών μας.

Περιμένουμε από την Πολιτεία να εξασφαλίσει συνθήκες, τα ελάχιστα  προαπαιτούμενα για τη διδασκαλία, την ομαλή συνέχιση της λειτουργικής σχέσης εκπαιδευτικών – μαθητών. Προσωπικό  καθαριότητας, μέτρα για την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, διασφάλιση όρων υγιεινής και ασφάλειας, περιοδικούς ελέγχους – δωρεάν προαιρετικά τεστ για τα μέλη της σχολικής κοινότητας κ.ά..


« Η ΕΛΜΕ Ροδόπης για τις τελευταίες ρυθμίσεις στην Παιδεία»

Η απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, από τις αγωνίες των μαθητών και τις προσπάθειες των  εκπαιδευτικών είναι πλέον τεράστια. Ένα τείχος αυθαιρεσίας και αλαζονείας χωρίζει την Υπουργό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ένα τείχος που οικοδομήθηκε μέσα από αυθαίρετες, αναχρονιστικές και σε πολλές περιπτώσεις αντιδημοκρατικές επιλογές της ηγεσίας στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής. Κορύφωση του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Υπουργού με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της σε ένα δρόμο του μονολόγου με απούσα την εκπαιδευτική κοινότητα. Συγκεκριμένα:

1.         Το Υπουργείο Παιδείας με ειδική πρόσκληση καλεί τους υποψήφιους αναπληρωτές να κάνουν αίτηση για να προσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις για να καλύψει μ΄αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργικά κενά που προκύπτουν «για λόγους συναφείς με τη μετάδοση και διασπορά του κορονοιού». Προβλέπεται δια ζώσης διδασκαλία και μάλιστα όχι μόνο πλήρους αλλά και μειωμένου ωραρίου! Δηλαδή καλούν τους συναδέλφους αναπληρωτές να μετακομίσουν για ένα τρίμηνο, να βρουν σπίτι για ένα τρίμηνο, να «απασχοληθούν» για ένα τρίμηνο και μετά να τους δείξουν ξανά την πόρτα της ανεργίας, έχοντας χάσει μάλιστα και τη δυνατότητα να βγουν στο ταμείο ανεργίας, αν δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους ή αν δεν τους πάρουν με νέα. Για άλλη μία φορά, γεμίζουν με ανασφάλεια και διλήμματα τους αναπληρωτές, λες και δε μας έφταναν η ανασφάλεια και τα διλήμματα που ήδη οι ίδιοι αναπληρωτές είχανε! Λες και δεν έχουν οικογένειες δεν έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Χτυπάνε την καρδιά της εργασιακής σχέσης των αναπληρωτών, μια ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και σε νέες ακόμη πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Για μία ακόμη φορά η ΕΛΜΕ Ροδόπης διατυπώνει την πάγια θέση της για μόνιμους διορισμούς ώστε να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας των αναπληρωτών συναδέλφων και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την συγκεκριμένη ρύθμιση.

2.         Παράλληλα, διατάσσει  «να ξεκινήσει από αύριο κιόλας  υποχρεωτική  σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση  για όλους τους μαθητές που τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη» με απουσίες!, και απειλώντας κόντρα στο  ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών τα Σάββατα! Η αδυναμία της ηγεσίας του Υπουργείου να χειριστεί στοιχειωδώς κατάλληλα σύνθετες καταστάσεις, μεταμφιέζεται σε επίδειξη ισχύος, επιβολή. Με τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση δυναμιτίζει το κλίμα και υποθηκεύει την προοπτική εξομάλυνσης  της προβληματικής -λόγω της πανδημίας αλλά και των παραλείψεων του Υπουργείου-,  λειτουργίας των σχολείων.

Ο κλάδος μας δεν πρόκειται να αποδεχτεί πολιτικές αυταρχισμού και επιβολής, πολύ περισσότερο όταν αυτές εκπορεύονται από μια πολιτική ηγεσία που έδειξε ασύγγνωστη αμέλεια και αδιαφορία για τη λήψη των στοιχειωδών μέτρων για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.  Στηρίξαμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε συνθήκες δύσκολες για να σταθούμε  με κάθε τρόπο δίπλα στους μαθητές μας. Με κάθε τρόπο θα αγωνιστούμε ενάντια  στις αυταρχικές πολιτικές του εξ αποστάσεως Υπουργείου.

3.         Πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ψήφισε τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο και με συνοπτικές διαδικασίες – κατά την πρόσφορη και πάγια  πρακτική της – σύμφωνα με την οποία οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ) θα πραγματοποιούνται πλέον Σάββατα “ώστε να μην χάνονται άλλες διδακτικές ώρες” και πλέον “οι εκλογές δύναται να γίνονται ηλεκτρονικά”. Αν και η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας(εκτός του εργάσιμου χρόνου) δεν είναι τυχαία, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να καταθέσουμε τα εξής: Η συστηματική απαξίωση των συνδικαλιστικών φορέων και η προκλητική έλλειψη κάθε διαλόγου και δημοκρατικής διαδικασίας, ακόμα και για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι αυτό της επιλογής αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ., αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τις αντιδημοκρατικές διαθέσεις του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης ενάντια στα συνδικάτα και το δημόσιο σχολείο. Όσον αφορά στην τροπολογία του ΥΠΑΙΘ, αποδεικνύεται και πάλι ότι η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί την πανδημία για να περάσει τα πιο αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδιά της. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ουδέποτε ο κλάδος των εκπαιδευτικών ζήτησε άδεια για τις εκλογές στα ΥΣ. Αυτή δινόταν πάντα με εντολή της Διοίκησης. Ας  αφήσει τις πομφόλυγες η υπουργός παιδείας για “χαμένες διδακτικές ώρες” και ας δει πως θα αντιμετωπίσει τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της χώρας ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων!

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει και να μην εφαρμόσει την παραπάνω τροπολογία κάνοντας σαφές ότι η απάντησή μας, εφόσον επιμείνει στην ψήφιση και εφαρμογή της, θα είναι συλλογική, ενιαία, δυναμική και ηχηρή.


« Η ΕΛΜΕ Ροδόπης για την απόσυρση των υποψηφιοτήτων από τις εκλογές»

Πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ψήφισε τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο και με συνοπτικές διαδικασίες – κατά την πρόσφορη και πάγια  πρακτική της – σύμφωνα με την οποία οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ) θα πραγματοποιούνται πλέον Σάββατα “ώστε να μην χάνονται άλλες διδακτικές ώρες” και πλέον “οι εκλογές δύναται να γίνονται ηλεκτρονικά”. Αν και η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας(εκτός του εργάσιμου χρόνου) δεν είναι τυχαία, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να καταθέσουμε τα εξής: Η συστηματική απαξίωση των συνδικαλιστικών φορέων και η προκλητική έλλειψη κάθε διαλόγου και δημοκρατικής διαδικασίας, ακόμα και για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι αυτό της επιλογής αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ., αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τις αντιδημοκρατικές διαθέσεις του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης ενάντια στα συνδικάτα και το δημόσιο σχολείο. Όσον αφορά στην τροπολογία του ΥΠΑΙΘ, αποδεικνύεται και πάλι ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει τα πιο αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδιά της. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ουδέποτε ο κλάδος των εκπαιδευτικών ζήτησε άδεια για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αυτή δινόταν πάντα με εντολή της Διοίκησης. 

Mετά από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της  Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Επικρατείας σχετικά με την διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας προβλέπεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο με το σύστημα Ζευς του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας https://zeus.grnet.gr, το Σάββατο 7 Νοέμβριου 2020.

Κανένα μέτρο, καμία νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται και να κρίνονται αποκομμένα από ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικών πρακτικών και θεσμικών επιλογών. Με αυτή τη λογική η νομοθετική ρύθμιση για την ηλεκτρονική κάλπη έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά νομοθετικών μέτρων και ρυθμίσεων της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου Παιδείας που χαρακτηρίζονται:

1.      Από μία συγκεκριμένη πολιτική πρακτική και κουλτούρα που βασικά της στοιχεία είναι η αυθαιρεσία, η αυταρχικότητα, η απουσία διαλόγου, η περιφρόνηση στη διαβούλευση και στις δημοκρατικές διαδικασίες.

2.      Aπό μία συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση χαρακτηρίζεται από νεοφιλελευθερισμό, νεοσυντηρητισμό, κοινωνική αναλγησία, άκρατο οικονομικό φιλελευθερισμό.

Η αντίδραση απέναντι σε αυτή την πολιτική κρίνει πολλά περισσότερα από την ανάδειξη η μη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Κρίνει στην ουσία τη δυνατότητα μας να ανακόψουμε με τη συλλογική μας δράση αντιδραστικές και αναχρονιστικές πολιτικές πρακτικές. Είναι βέβαιο ότι κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει και ήδη επιχειρεί, να παρουσιάσει την ηλεκτρονική κάλπη ως αναγκαία καινοτομία που διευκολύνει τους εκλογείς στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πρόκειται στην ουσία για μία δοκιμή που η κυβέρνηση επιχειρεί στον κλάδο των εκπαιδευτικών προτού αυτή εφαρμοστεί συνολικά σε όλους τους χώρους του Δημόσιου τομέα, όπως άλλωστε δήλωσε και η Υπουργός Παιδείας στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΟΛΜΕ μαζί της. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι βέβαιο ότι δύσκολα θα ακουστούν τα επιχειρήματα του συνδικάτου και των Παρατάξεων.

 Για όλους αυτούς τους λόγους, καταγγέλλουμε την προσπάθεια χειραγώγησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και συντασσόμενοι εξ αρχής με την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ αποσύρουμε τις υποψηφιότητές μας από την εκλογική διαδικασία. Καλούμε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους να απέχουν από αυτήν την παρωδία εκλογών. Απαιτούμε αναβολή των εκλογών σε χρόνο που να διασφαλίζεται το συνέρχεσθαι και το απρόσκοπτα και δημοκρατικά διαλέγεσθαι και ανάλογη  παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το νόμο!

Καλούμε την Κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την παραπάνω τροπολογία κάνοντας σαφές ότι η απάντησή μας, εφόσον επιμείνει στην εφαρμογή της, θα είναι συλλογική, ενιαία, δυναμική και ηχηρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Thraki OnLine ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, παρακαλούμε σχολιάζετε με σύνεση!